Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Απαντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων στις ερωτήσεις του Ε&ΕΣΠ

 

Eρωτήσεις   Ε&ΕΣΠ

1.       ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΗΣ

Θα διεκδικήσετε τα 3,5km θαλασσίου μετώπου που είναι αίτημα των Πατρινών;

Με ποιους τρόπους θα τα αξιοποιήσετε;

 Ήπιες μορφές ανάπτυξης, ποδηλατόδρομοι, εστίαση, αναψυχή, πάρκα ή δημιουργία πολυχώρων και πολυκαταστημάτων;

2.       ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Η  εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων και πολυχώρων μέσα στα κέντρα των πόλεων έχουν γίνει με το Ν. 3377/2005 σαν αποτέλεσμα είχε το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Πιστεύετε ότι ο Νόμος πρέπει να αλλάξει και προς ποία κατεύθυνση;

3.       ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΤΙ ΘΕΣΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ

Η Κυβέρνηση απελευθέρωσε 7 Κυριακές και η πρόθεσή της είναι να απελευθερώσει και τις 52;

Η συντριπτική πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων έχει διαφωνήσει.

Θέλουμε την πρότασή σας για την απελευθέρωση των Κυριακών.

4.       ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Καθημερινά ζούμε και βιώνουμε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το κυκλοφοριακό έμφραγμα με τις πολύπλευρες επιπτώσεις. Εμείς ως έμποροι – επαγγελματίες ζούμε πέρα των άλλων επιπτώσεων και τις οικονομικές τους συνέπειες.

Ποια βήματα πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθηθούν ώστε η πόλη να γίνει και πάλι προσβάσιμη και ελκυστική για τους καταναλωτές της πόλης μας αλλά και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές;

5.       ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών σε κεντρικούς δρόμους άναρχα, χωρίς σχεδιασμό και μελέτη δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην πόλη.

Πως σκέπτεστε να ενεργήσετε σχετικά με αυτά τα θέματα (μην ξεχνάτε ότι είμαστε η μοναδική πόλη χωρίς στεγασμένη λαϊκή αγορά).

6.       ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της καθαριότητας και των σκουπιδιών στην πόλη;

Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας, όσον αφόρα την ανακύκλωση, την αντιμετώπιση των απορριμμάτων των επιχειρήσεων εστίασης και την περισυλλογή των συσκευασιών από τα εμπορικά καταστήματα;

Περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας.

 

 

Κώστας Πελετίδης Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων

 

Της  παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας»

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του Ε&ΕΣΠ

 

 

Η ανοιχτή σας επιστολή μας δίνει την δυνατότητα να τοποθετηθούμε πάλι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι.

 

 

Αφετηριακή μας γραμμή είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των μικρών, αυτοαπασχολούμενων εμπόρων οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου.

Η πολιτική της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων, υλοποιούν - στηρίζουν το καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που έχει οδηγήσει στη καταστροφή των μικρών εμπόρων. Αυτή η πολιτική πετάει στον δρόμο χιλιάδες οικογένειες  και μαζί με τους εμπόρους και λιγοστούς εργαζόμενους που είχαν.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ενταγμένη σε αυτή την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών. Χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των  εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, κ.α. Την ίδια στιγμή οδηγεί τα μικρά καταστήματα – όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων αλλά και του ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε 7ήμερη, 12ωρη δουλειά.

          Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη είναι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες που θα λειτουργήσουν πατώντας στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η ΕΕ κατοχυρώνει και υπερασπίζεται. Γι’ αυτό και οι μεγαλέμποροι και στην πόλη μας είναι οι μόνοι που στηρίζουν το παραπέρα άνοιγμα των καταστημάτων.

Υπόλογοι για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις πέρα από την κυβέρνηση, είναι και οι αιρετοί στην Τοπική Διοίκηση, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλουν στην υλοποίηση του μέτρου για άνοιγμα των καταστημάτων κάτω από 250 τμ περισσότερες - ή και όλες - τις Κυριακές του χρόνου.

 

Στηρίζουμε τον αγώνα των λαϊκατζήδων παραγωγών και επαγγελματιών, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για την εξόντωση τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί και το εμπόριο των λαϊκών αγορών, στους μεγαλέμπορους και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει στην ίδια ρώτα που μέχρι σήμερα πορεύεται. Δεν παραμυθιάζουμε τον πατραϊκό λαό ότι μέσα σε συνθήκες σήψης και παρακμής εμείς θα κάνουμε μια νησίδα του παραδείσου στην Πάτρα. Μπορούμε όμως και θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε, να είμαστε δίπλα στον αγώνα που κάνετε ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Είμαστε δίπλα γενικότερα στις λαϊκές επιτροπές, στα σωματεία, στους λαϊκούς φορείς να αντιπαλέψουμε τους κυβερνώντες που συνθλίβουν τον λαό και σώζουν το κεφάλαιο.

Μπορούμε να οργανώσουμε την διεκδίκηση αυτών που δικαιούται ο πατραϊκός λαός   όπως παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, πλατείες, γήπεδα, αποχέτευση, δρόμους, διαχείριση σκουπιδιών χωρίς επιπλέον χαράτσια, να μην πουν λαϊκά στρώματα το νερό νεράκι, να μην γίνει βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα το θαλάσσιο μέτωπο.

Καλούμε τον πατραϊκό λαό, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα βρισκόταν, να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και να στηρίξει αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον δήμο, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Να δημιουργήσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι ενωνόμαστε με βάση τα κοινά μας συμφέροντα, προσδιορίζουμε τον αντίπαλο μας που είναι το κεφάλαιο και τα πολιτικά του στηρίγματα. Μ’ αυτούς θα τα βάλουμε για να λυθούν τα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας.

 

 

 

 

 

 

Κώστα Χριστόπουλος  Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων

 

Της παράταξης «Νέα Πόλη»

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του Ε&ΕΣΠ

 

1.      Το  θαλάσσιο μέτωπο είναι η επαφή της πόλης με την Δύση και είναι αναπόσπαστο μέρος της πόλης. Η αξιοποίησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

2.      Η αλλαγή του Νόμου που ισχύει από το 2005 δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί άμεσα. Αυτό που δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα της πόλης, να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες όπως τα ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

3.      Οι έμποροι της πόλης μας έχουν την δυνατότητα από το νόμο να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά όλες τις Κυριακές του χρόνου.  Θα είμαστε κοντά τους σε όποια απόφασή τους.

4.      Το κυκλοφοριακό είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και η λύση του προϋποθέτει συνεργασία με τους φορείς. Ο Ε&ΕΣΠ τα τελευταία τρία (3) χρόνια δεν ασχολήθηκε με το θέμα όπως έκανε παλιότερα.  Είμαστε στην διάθεσή σας να συζητήσουμε τις παλιότερες προτάσεις σας και να τις υλοποιήσουμε.*

5.      Παλιότερη Δημοτική Αρχή είχε κάνει την αρχή με την δέσμευση ακινήτου για την δημιουργία κλειστής Λαϊκής Αγοράς. Επόμενες δημοτικές αρχές έστειλαν στις καλένδες αυτή την προσπάθεια.  Οι παλιές σας προτάσεις μπορούν να επικαιροποιηθούν και να συζητηθούν εκ νέου.

6.      Η καθαριότητα άπτεται με την καθημερινότητα της πόλης. Η συμβολή των πολιτών είναι καθοριστική. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην πηγή και η αύξηση της ανακύκλωσης είναι οι βοήθειες που χρειάζονται για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών.

 

Επειδή για το κυκλοφοριακό αναφέρεστε ότι ο Ε&ΕΣΠ δεν ασχολήθηκε με το θέμα όπως παλιότερα σας αναφέρουμε ότι διαφεύγει της προσοχής σας ότι στην 1η συνάντηση με τον Δήμαρχο κο Ιωάννη Δημαρά κατέθεσε εγγράφως ο σύλλογος συγκεκριμένες προτάσεις για το κυκλοφοριακό και για όλα τα θέματα που αφορούν το εμπόριο, το ίδιο έγινε σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που παρευρισκόσαστε και εσείς .

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. 

 

 

Απαντήσεις υποψήφιων Περιφερειαρχών

 

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας της παράταξης «Δικαίωμα στην πρόοδο» σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρος του Ε&ΕΣΠ τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλευρό του εμπορικού κόσμου στα σοβαρά προβλήματα που διατυπώνει ο Εμπορικός Σύλλογος  εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, Κυριακάτικη Αργία κ.ά. όπως αυτό έμπρακτα το έκανε έως τώρα με τις αποφάσεις της Περιφέρειας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν πρόσθεσε ούτε μία επιπλέον Κυριακή, πέραν των επτά (7) που ορίζονται από το νόμου. Αλώστε  ήταν  αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων, της Περιφέρειας, των Εμποροϋπαλλήλων, άλλων φορέων όπως  ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ και φυσικά  ήταν και αίτημα της εκκλησίας.

 

Από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη   κ. Ανδρέα Κατσανιώτη  δεν λάβαμε καμία απάντηση στις ρωτήσεις .

Τα παραπάνω τα θέτουμε στην κρίση των συναδέλφων μας. 

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search