Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ο ΕΕΣΠ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Πάτρα, 22/5/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΕΕΣΠ στηρίζει τον Δήμο Πατρέων στον αγώνα κατά της ανεργίας

Η ανεργία είναι η μεγάλη μάστιγα της εποχής μας, απόρροια της έντονης οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας από το 2009. Το επίπεδο της ανεργίας μπορεί να μειώθηκε από 28% που είχε εκτοξευθεί, σε 20,5%, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ και πλήττει ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με εξειδικευμένες μελέτες του ΙΝΕΜΥ και με τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές, το εμπόριο, παρά την οικονομική στενότητα και την κρίση που το διέπει, αποτελεί διέξοδο στην ανεργία προσφέροντας ακόμα και εν καιρώ οικονομικής κρίσης, θέσεις εργασίας. Η άποψη ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση βασισμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί μονόδρομο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Πατρέων για την καταπολέμηση της ανεργίας, διατηρώντας την δική του οπτική γωνία και πλαίσιο για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και για την καταπολέμησή της. H αναγνώριση της δυναμικής των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Open Malls) από την κυβέρνηση και η επέκταση της εφαρμογής τους σε περισσότερες αγορές της χώρας, αναδεικνύει ότι ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών έχει επιλέξει το σωστό δρόμο για την καταπολέμηση όχι μόνο της ανεργίας αλλά κυρίως για την αλλαγή της σελίδας που αφορά στο μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜμΕ.

Φυσικά, η καταπολέμηση της ανεργίας δεν αποτελεί πεδίο που αφορά μόνο την κυβέρνηση. Χρειάζεται να ασχοληθούμε όλοι (Περιφέρεια, Δήμος, Φορείς), να συνδέσουμε την έρευνα και την τεχνογνωσία με την επιχειρηματικότητα δίνοντας ευκαιρίες και διέξοδο. Η πόλη μας βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα για τις υποδομές της με την εκχώρηση του παραλιακού μετώπου, το σιδηρόδρομο, τους αυτοκινητροδρόμους, το φυσικό αέριο κλπ. Ευκαιρίες που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου θα δώσει ανάπτυξη στη βιομηχανική ζώνη και σε όλη την Περιφέρεια αλλά πρέπει να οργανωθεί και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να παραδοθεί τον Ιούνιο όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν νοείται να ομιλούμε για παραγωγικότητα και ανάπτυξη και η Βιομηχανική Ζώνη να είναι σε κατάσταση λειψυδρίας. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να επενδύσει; Παράλληλα πρέπει να ετοιμασθεί και ο Φορέας Διαχείρισής του. Το τελευταίο διάστημα η πόλη βρίσκεται σε άλλη μια μεγάλη πρόκληση με την πιλοτική εφαρμογή του 5G που άμεσα χρειάζεται να κινητοποιηθούμε πριν να είναι αργά και αποχαιρετήσουμε άλλη μια ευκαιρία.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών επιδιώκει να γενικευτεί η συζήτηση, να τεθεί επί τάπητος το κρίσιμο θέμα της ανεργίας, διεκδικώντας εργασία για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανέργους, και κυρίως εργασία με δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προοπτική και λύσεις, ώστε με νέες θέσεις σταθερής απασχόλησης που θα δημιουργηθούν να φτιάξουμε το δικό μας «ανάχωμα» στην ανεργία.

Όσον αφορά δε στην προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πατρέων με τον γνωστό φιλοξενούμενο καλλιτέχνη, ο Εμπορικός Σύλλογος διατηρεί επιφυλάξεις γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους επιλογές δεν εξυπηρετούν τον βασικό σκοπό για τον οποίο διοργανώνονται και παράλληλα σαν πόλη, γυρνάμε την πλάτη σε αξιόλογους τοπικούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search