Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ (ΒΗΜΑΤΑ)

Πάτρα,  31/7/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε τρεις ημέρες  θα τεθεί σε λειτουργία ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τον νόμο, από 3 Αυγούστου 2017 θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα θέσει σε λειτουργία τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τα βήματα που απαιτούνται είναι τα εξής:

  1. Ο οφειλέτης (επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας), πρέπει να μπει στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet και δηλώνοντας πόσα και σε ποιους οφείλει. Πριν από όλα όμως, στο πρώτο-πρώτο βήμα που θα έχει κάνει, θα είναι να συναινέσει να αρθεί έναντι των πιστωτών του κάθε μυστικότητα που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία του -και όχι μόνον. Ουσιαστικά εξουσιοδοτεί τους πιστωτές του να έχουν πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση και δραστηριότητά του (εισοδήματα, ακίνητα, φορολογικές δηλώσεις Ε1 και Ε3, καταθέσεις κλπ). Οι τράπεζες το γνωρίζουν.

  1. Όταν δηλώσει ο οφειλέτης πόσα και σε ποιους οφείλει, θα ειδοποιούνται οι πιστωτές (με βάση το ΑΦΜ τους) να μπουν και αυτοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να διαπραγματευτούν πόσα και πώς θα εισπράξουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο οφειλέτης είναι πχ μια εταιρία που χρωστά δεδουλευμένα σε δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζομένους της, θα πρέπει και ο κάθε εργαζόμενος να μην χάσει την ειδοποίηση που θα του σταλεί, ώστε να προλάβει να μπει και αυτός στη ρύθμιση, διεκδικώντας το μερίδιό του στις πληρωμές. Σημαντικό είναι πριν την αίτηση να αναζητήσουμε τις οφειλές αναλυτικά και για όλες τις μορφές δανείων τα υπόλοιπα οφειλής με 31/12/2016.

  1. Ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να εντάξει στην δήλωσή του όσους πιστωτές τον απειλούν με δικαστικά μέτρα, προκειμένου να τα παγώσει και να ηρεμήσει από το «κυνήγι» των πιστωτών του, αλλά και όσους  είναι πιο διαλλακτικοί, τον εμπιστεύονται περισσότερο ή δεν έχουν τα μέσα για να κινηθούν νομικά σε βάρος του (πληρώνοντας δικηγόρους κλπ).

Στην ηλεκτρονική σελίδα www.keyd.gov.gr της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, μπορούμε  να αναζητήσουμε πληροφορίες καθώς επίσης και στο πεδίο συχνών ερωτήσεων να μας λυθούν πλήθος ερωτημάτων. Μέχρι τώρα οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τροφοδότη λογαριασμό (ακατάσχετο λογαριασμό). Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ήδη με ενέργειές του πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει σύντομα ρύθμιση ώστε να εξασφαλιστεί ο τροφοδότης  λογαριασμός,  συνδεδεμένος με τον λογαριασμό των τερματικών αποδοχής καρτών (POS), για να μπορεί η επιχείρηση να πληρώνει πάγια, προμηθευτές, κ.ά.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search