Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Επιστολή προς Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος κ. Πεπόνη Γρηγόρη για Αχαγιά

Κύριε Εισαγγελέα,

 

Την  6η Ιουλίου 2012 με ενέργειες της Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε «πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που εμπλέκεται σε σωρεία οικονομικών  και φορολογικών εγκλημάτων , κακουργηματικού χαρακτήρα» σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας .

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα τριήμερης ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης σε Αττική, Εύβοια, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

            Στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από (20) Εισαγγελικοί Λειτουργοί και (300) περίπου αστυνομικοί από την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε και εκτελώνιζε παράνομα μεγάλο  αριθμό εμπορευμάτων, τα οποία διοχέτευε στην εγχώρια αγορά, χωρίς να εξοφλούνται οι προμηθεύτριες εταιρείες και να καταβάλλονται οι αναλογούντες δασμοί και φόροι.

Από τη δράση της εγκληματικής ομάδας προκύπτει οικονομική ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο που υπερβαίνει τα 6.000.000 ευρώ.

Συνελήφθησαν 29 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε όλη την επικράτεια, ενώ εμπλέκονται άλλα 53 άτομα.

Την 10η  Ιουλίου 2012 τα 29 μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» αφέθησαν ελεύθερα ……………..

 

Κύριε Εισαγγελέα,

 

Σε μία ιδιαίτερα σκληρή εποχή για το στεγασμένο νόμιμο εμπόριο αποτελεί πρόκληση ή όλη επιχείρηση εφ΄όσον υπάρχει πολιτική βούληση, πάταξης του παρεμπορίου.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της Ε.Ε.», η  Ελλάδα δεσμεύει ετησίως, περίπου 22.000.000 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. Ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 18 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 13 εκατ. και η Βουλγαρία με 11 εκατ.. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος αριθμός των σχετικών υποθέσεων στις οποίες παρενέβησαν οι ελληνικές τελωνειακές αρχές ξεπερνά τις 250. Από τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη προκύπτει ο εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας της εισροής προϊόντων απομιμήσεων από τα ελληνικά λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των δεσμευμένων προϊόντων στην ΕΕ το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14.6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4,5% από την Αίγυπτο και το 4.1% από την Κύπρο. Αυτό είναι ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δυναμική διεύρυνσής του εάν δεν προωθηθούν άμεσα μέτρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ έχουν δοθεί περίπου 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου, από τους ελέγχους προκύπτει ότι κυκλοφορούν περισσότεροι από 300.000 πλανόδιοι μικροπωλητές, ενώ μαζί με τους «νόμιμους» μαζεύονται στις παρυφές των παζαριών και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίες πωλούν προϊόντα του παραεμπορίου, φυσικά χωρίς τιμολόγια αγοράς και ταμειακές μηχανές.

Από τους ελέγχους του υπουργείου διαπιστώνεται έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των διαπιστωθεισών παραβάσεων, οι οποίες έφθασαν στις 1.354 το 2011, όταν το 2010 ήταν 452. Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυξήθηκε κατά 58%, μεταξύ του 2010-2011, ο αριθμός των κλιμακίων ελέγχων (έφτασαν τα 1.484), ενώ κατά 35% αυξήθηκε και το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Μέσα στο 2011 ελέγχθηκαν για προϊόντα απομίμησης, περισσότερες από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις όπως διεθνείς και ελληνικές αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, πολυκαταστήματα, υπαίθριες αγορές, καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα και επιβλήθηκαν πρόστιμα που υπερβαίνουν το 1,2 εκ. ευρώ.

Τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων είναι διεθνικά, αλληλοεπικαλύπτονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα, λόγω της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται σε κάθε χώρα.
            Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και οι οδικές πύλες είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων, από τις χώρες της Ε.Ε.

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το παραεμπόριο και η πάταξη της παραοικονομίας, η οποία στο σύνολό της εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠδηλαδή 69 δις ευρώ, συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπου το ελληνικό κράτος αναζητά εναγωνίως πόρους. Από αυτά περίπου τα 20-25 δις αντιστοιχούν μόνο στο παραεμπόριο. Υπ' αυτήν την έννοια, βασικός στόχος της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η είσπραξη δασμών, επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 9 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού ανέρχεται στα 8-9 δισ. ευρώ και όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων, στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.                                                        

 

Κύριε Εισαγγελέα,

 

Σας αποστέλλουμε τους προβληματισμούς μας γιατί αν δεν υπάρξει πάταξη του Παρεμπορίου -  Λαθρεμπορίου πως ζητάμε θυσίες απ΄ τους εμπόρους, τους πολίτες, την κοινωνία; Πως δημιουργούμε φορολογική συνείδηση όταν έξω απ΄το κατάστημα δερμάτινων ειδών που πληρώνει φόρους, υπαλλήλους , ασφαλιστικά ταμεία είναι αιμοδότης της Εθνική Οικονομίας πωλούνται ελεύθερα απομιμήσεις 2ης και 3ης διαλογής χωρίς η πολιτεία να αντιδρά …;

 

Κύριε Εισαγγελέα ,

 

Η κοινωνία της Αχαγιάς ,της Πάτρας, του Νομού μας παρακολούθησαν  την τεράστια πανελλήνια διάσταση που έλαβε η επιχείρηση και ευλόγως αγωνιούν για την συνέχεια…. . 

Όταν η Κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για 11,5 δις, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο τζίρος του παρεμπορίου υπολογίζεται ετησίως στα 25 δις ευρώ, που στερούν από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 9 δις από 
ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη .

Επειδή η αίσθηση της εγκατάλειψης και ατιμωρησίας που επικρατεί ιδιαίτερα στα κέντρα των μεγάλων Ελληνικών πόλεων δεν μπορεί να συναντά το τείχος παγερής αδιαφορίας της πολιτείας, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, φτάστε στο κόκαλο.

 

Πατάξτε το παρεμπόριο δεν αντέχουμε……..

 

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα αγωνίας των εμπόρων .

 

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

 

Μετά  τιμής

 

 

                       Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

  

                 Γεώργιος  Ρώρος                                     Νικόλαος Στριφτούλιας 

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search