Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΕΣΠ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΕΣΠ

Την 21η Νοεμβρίου 1904, ιδρύεται ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών και γίνονται τα επίσημα εγκαίνια. Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία μίας ομάδας από προοδευτικούς γνωστούς εμπόρους της πόλης για να ιδρύσει τον νέο Εμπορικό Σύλλογο. Προϋπήρχε ο Εξαγωγικός Σύλλογος «Ερμής» που ιδρύθηκε το 1868. Η συνεχής ανάπτυξη όμως του εισαγωγικού εμπορίου υπαγόρευσε τη συλλογική του εκπροσώπηση. Στις 9 Μαΐου 1904 πενήντα (50) από τα ιδρυτικά του Μέλη, ψηφίζουν το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα της  17ης Ιουνίου 1904.

Από τις πρώτες μέρες ο Σύλλογος αναπτύσσει έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα για να επιλυθούν προβλήματα του εμπορίου αλλά και γενικότερα προβλήματα της πόλης. Το κράτος δεν είχε τις σημερινές δομές αφού  μόλις είχε απελευθερωθεί. Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει το κράτος, το αναλαμβάνουν οι έμποροι. Προκειμένου να αυτοδιοικηθούν με υπευθυνότητα ιδρύουν και συντηρούν το Δημοτικό Νοσοκομείο, το Βρεφοκομείο και το Πτωχοκομείο.

Τα ονόματα εμπόρων τα βρίσκουμε στα Διοικητικά Συμβούλια των Αδελφάτων, στη Σχολή του Λαού, στη Στέγη Απόρων, στις Νυχτερινές Σχολές, στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες κάθε σπουδαίου έργου. Ανεγείρουν με έξοδά τους το Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Γεωργίου Α, κατασκευάζουν τα κρηπιδώματα στο λιμάνι, ιδρύουν Αθλητικούς Συλλόγους, Ενώσεις Καλλιτεχνών, Σχολές Μουσικής.  Παράλληλα ασχολούνται με το αναπτυσσόμενο εμπόριο, τις θαλάσσιες μεταφορές με τους επαχθείς ναύλους, την ασφάλεια των εμπορευμάτων και τις τράπεζες.

Ο ΕΕΣΠ υπήρξε πρωτοπόρος και προοδευτικός. Με απόφασή του και παρά τις έντονες αντιδράσεις εφαρμόσθηκε η ΚΥΡΙΑΚΗ – ΑΡΓΙΑ από το 1906 όταν ο νόμος της ψηφίστηκε το 1922, δηλαδή μετά από 16 χρόνια.

Η πόλη δεν είχε τη σημερινή διοικητική δομή. Σημαντικό ρόλο έπαιζε η Επιτροπή Πόλης (Φορείς της πόλης) που συνεδρίαζε στα γραφεία του Συλλόγου. Πρωτοστατούντα ρόλο έπαιζε ο ΕΕΣΠ που με διαρκείς αγώνες, συλλαλητήρια, κλείσιμο καταστημάτων, επιτυγχάνουν την σύνδεση του λιμανιού με την Ιταλία και την ίδρυση του Γ΄Πανεπιστημίου στην Πάτρα (όταν ισχυρή πολιτική βούληση και παράγοντες είχαν ως επιλογή την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα αντίστοιχα), τη διάνοιξη της  εθνικής οδού 111,  μετέπειτα την ίδρυση της βιομηχανικής ζώνης, την ανάπτυξη του λιμανιού, την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην πόλη κ.ά.

Στη σημερινή ασφυκτική οικονομική και κοινωνική  κατάσταση  που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, ο ΕΕΣΠ συνεχίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων των εμπόρων αγωνιζόμενος για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια»
κ.ά.. παράλληλα αγωνίζεται για τα προβλήματα της πόλης και περιφέρειας (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος, αξιοποίηση του λιμένα με τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού, διαμετακομιστικό κέντρο κ.ά.) Στο σημερινό γρήγορο μεταβαλλόμενο και αναπτυσσόμενο περιβάλλον οφείλουμε να προσαρμοστούμε γρήγορα, να οπλίσουμε τα μέλη μας με νέα δεδομένα ώστε όλοι μαζί να ξεφύγουμε μπροστά. Το ελπιδοφόρο εγχείρημα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ) Πάτρας (
Patraopenmall), είναι η απάντησή μας απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών,  η βοήθεια και στήριξη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) κάθε επιχείρησης και ο εκσυγχρονισμός της, είναι επιθετικές και  εξωστρεφείς δράσεις. Παράλληλα ψηφιοποιήσαμε  το σημαντικό ιστορικό μας αρχείο μας και προχωρούν οι εργασίες για τη συντήρηση του κτιρίου. 

Πολλές κατακτήσεις και προνόμια που απολαμβάνουμε καθημερινά θεωρούμε ότι προέκυψαν με φυσικό τρόπο. Αποτελούν όμως αποτέλεσμα αγώνων, ανθρώπων που με το όραμά τους, τις πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις τους καθόρισαν το μέλλον της πόλης και του τόπου.

Συνεχίζουμε με όραμα, ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία.

                                                                                                            Ρώρος Γιώργος


                                                                                                                 Πρόεδρος

Εμπ. & Εισ. Συλλ. Πατρών

 

 

proedr eesp

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search