Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Υπόμνημα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών

Προς τις Βουλευτίνες / Βουλευτές Νομού Αχαϊας

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η πόλη των Πατρών και η ευρύτερη περιοχή έχουν πληγεί βαθύτατα από την πολύχρονη οικονομική κρίση και είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στην μείωση του εισοδήματος και την ανεργία. Σήμερα σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που εξελίσσεται σε μια νέα και βαθειά οικονομική κρίση. Η πόλη δέχθηκε και ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα με την ματαίωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Μέτρα στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναλειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων μετά από 2 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος έγινε με πολλά προβλήματα και δραματικά μειωμένους τζίρους. Αυτό καταμαρτυρούν εμπεριστατωμένες έρευνες που γίνονται πανελλαδικά. (* Σας επισυνάπτουμε την έρευνα του ΙΝΕΜΥ) Ο καταναλωτής αισθάνεται ανασφάλεια για  την επόμενη ημέρα. Η ανασφάλεια των πολιτών τόσο στον υγειονομικό όσο και στον οικονομικό τομέα μεγαλώνει καθώς ορισμένα από τα υγειονομικά μέτρα είναι  αντιφατικά  και διακινούνται  φημολογίες για νέο lockdown. Όλα αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω καθίζηση της αγοράς και δίνουν τροφή στους αρνητές της επιστήμης και της πραγματικότητας.

Τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που περιμέναμε με αγωνία και ελπίδα να ανακοινωθούν στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.

Αν η κυβέρνηση θέλει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, για να μην ζήσουμε ένα νέο σαρωτικό κύμα λουκέτων, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και εκτόξευσης της ανεργίας πρέπει να διευρύνει και να κάνει ουσιαστικότερα τα μέτρα στήριξής τους.

1.   Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου για όλο το 2020 (υποχρεωτική) και η πολιτεία να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από το φορολογικό κόστος.

2.    Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής να επεκταθεί στο σύνολο των πληττόμενων βάσει τζίρου επιχειρήσεων και να αποτελέσει επιδότηση και όχι δάνειο. Το ότι το μέτρο αποτελεί δάνειο και όχι επιδότηση έχει αποτρέψει πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που το εδικαιούντο από το να το χρησιμοποιήσουν.

  1. Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών μισθοδοσίας, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κάλυψη προμηθευτών κλπ.
  2. Μέριμνα της πολιτείας, σχεδιασμός και λήψη μέτρων με διευκολύνσεις και μειώσεις για να μην δημιουργηθούν νέα χρέη στις επιχειρήσεις την στιγμή που αγωνίζονται για την κάλυψη των παλαιών από την 10ετή οικονομική κρίση. Οι οφειλές από ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία καθώς και σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν για όλο το 2020 χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης. Ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων παλαιών και νέων. Αναστολή του μέτρου της μεταφοράς των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ στις εφορίες που ειδικά αυτή την χρονική στιγμή είναι ταφόπλακα για χιλιάδες επιχειρήσεις. Να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες ευνοϊκών ρυθμίσεων χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  3. Χρηματοδότηση μέσω των Τραπεζών άτοκα και χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια για την κάλυψη των επιταγών – αξιογράφων και κεφαλαίου κίνησης.
  4. Πλήρης κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για το 2020.
  5. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και στα είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και σε όσα είδη καλύπτουν άμεσες και ζωτικές ανάγκες των πολιτών.
  6. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους τεχνολογικά και την εισαγωγή τους στις σύγχρονες μορφές προώθησης των πωλήσεων.
  7. Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Νέες ρυθμίσεις στην Δ.Ε.Η. με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές δόσεις, ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που επλήγησαν, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.  Όσοι δεν μπορούν να κάνουν εξαγορά ή ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, να γίνεται πάγωμα των οφειλών, ώστε αργότερα που θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να γίνεται η αποπληρωμή κανονικά. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως το τέλος του έτους και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε. Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση.

Η Πάτρα ΑΠΑΙΤΕΙ δεν ΕΠΑΙΤΕΙ άμεσα Αναπτυξιακά έργα

 

Στη σημερινή συγκυρία η επιτάχυνση των αναγκαίων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή για να δοθεί  αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της και να αντιμετωπιστεί το φλέγον πρόβλημα της ανεργίας. Έργα που έπρεπε από πολύ καιρό να έχουν ολοκληρωθεί αλλά πολιτικές σκοπιμότητες  και επιχειρηματικά συμφέροντα τα έχουν ενταφιάσει.

Πατρών - Πύργου

Η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών να ακυρώσει και τις υπόλοιπες εργολαβίες για την πολύπαθη Πατρών – Πύργου και να προχωρήσει σε μπαλώματα διαιωνίζει το πρόβλημα που έχει στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και επιβαρύνει την τοπική και εθνική οικονομία.

Κάθε μέρα που περνάει προστίθενται νέοι αδικοχαμένοι συμπολίτες μας στον δρόμο «θυσιαστήριο» αθώων ψυχών στον βωμό πολιτικών αντεγκλήσεων, σκοπιμοτήτων και μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.

Απαιτούμε την δέσμευση της πολιτείας για άμεση έναρξη των εργασιών με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Απαιτούμε ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια.

Άμεσα Τρένο στην Πάτρα με υπογειοποίηση στον αστικό ιστό

Ένα έργο ζωτικής σημασίας από οικονομική και κοινωνική άποψη για την πόλη και την περιοχή.

Είναι ακατανόητο εν έτη 2020 η Πάτρα να μην διαθέτει σιδηρόδρομο ενώ από το 1887 το τρένο συνέδεε την Αχαϊκή Πρωτεύουσα με την Αθήνα.

Σύσσωμη η πόλη απαιτεί την άμεση σιδηροδρομική σύνδεσή της  με υπογειοποίηση της διέλευσης από τον αστικό ιστό.

Φυσικό Αέριο – Φθηνή ενέργεια για επιχειρήσεις και πολίτες.

Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι να φτάσει το φυσικό αέριο στην πόλη μας. Είναι αναγκαίο τόσο για το λιμάνι όσο και τις επιχειρήσεις αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια που ταυτόχρονα θα είναι και φιλικότερη προς το περιβάλλον. Το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο τόσο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες που το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί. Η ενέργεια όπως και το νερό αποτελούν κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση της πολιτείας η οικονομική παροχή της προς όλους.

Οι τοπικοί Βουλευτές/εύτριες, πρέπει να σταθούν συμπαραστάτες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στα δίκαια αιτήματα μας και αρωγός με κάθε διαθέσιμο μέσο στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας.

 

 Εκ του Συλλόγου

 

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search