Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο Λιανικό Εμπόριο και συσχέτιση με το Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων e - Shop.

Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & ΕπενδύσεωνΥπ’ όψη Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, (INEMY) σε Πανελλαδικό δείγμα επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος 2020 διαμορφώνεται στο 50% και πλέον σε σχέση με το οικονομικό έτος 2019 .

Επίσης, μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ακύρωσαν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους και παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών κατά την διάρκεια των Lockdown. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται στον κλάδο της ένδυση και της υπόδησης και ακολουθούν οι άλλοι υπό-κλάδοι του λιανικού εμπορίου ενώ στα τρόφιμα η εικόνα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη, χωρίς όμως να λείπουν και εκεί τα προβλήματα (ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις)

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς αποτελεί και η εκτίμηση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την επαναφορά στην προ της πανδημίας κατάσταση. Σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις, θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας και μόλις το 6,1% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η αγορά θα επιστρέψει σύντομα στην πρωτύτερη κατάσταση ή θα το κάνει εντός του επόμενου χρόνου από την λήξη της Πανδημίας του Covid-19.

Διανύοντας πλέον την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, η αγορά του λιανικού εμπορίου, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο που μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα χαρακτηριζόταν ως καταστροφικό καθώς οι εκπτώσεις, έχουν ξεκινήσει με τα καταστήματα εντελώς κλειστά, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων αδιάθετο στα ράφια και μοναδικό τρόπο αγορών τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, (INEMY) σε Πανελλαδικό δείγμα επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος 2020 διαμορφώνεται στο 50% και πλέον σε σχέση με το οικονομικό έτος 2019 .

Επίσης, μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ακύρωσαν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους και παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών κατά την διάρκεια των Lockdown.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται στον κλάδο της ένδυση και της υπόδησης και ακολουθούν οι άλλοι υπό-κλάδοι του λιανικού εμπορίου ενώ στα τρόφιμα η εικόνα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη, χωρίς όμως να λείπουν και εκεί τα προβλήματα (ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις) Ενδεικτικό της αβεβαιότητας αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς αποτελεί και η εκτίμηση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την επαναφορά στην προ της πανδημίας κατάσταση.

Σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις, θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας και μόλις το 6,1% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η αγορά θα επιστρέψει σύντομα στην πρωτύτερη κατάσταση ή θα το κάνει εντός του επόμενου χρόνου από την λήξη της Πανδημίας του Covid-19. Διανύοντας πλέον την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, η αγορά του λιανικού εμπορίου, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο που μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα χαρακτηριζόταν ως καταστροφικό καθώς οι εκπτώσεις, έχουν ξεκινήσει με τα καταστήματα εντελώς κλειστά, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων αδιάθετο στα ράφια και μοναδικό τρόπο αγορών τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι την περίοδο των εορτών, χάθηκε τζίρος άνω των 2 δισ., γίνεται κατανοητό ότι είναι μία εξέλιξη που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί το λιανικό εμπόριο και ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα e-Shop με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «αποκλείονται» από τις φετινές εκπτώσεις. Αντιθέτως οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα και κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τις προσφορές στα προϊόντα τους με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 60%.

Τη λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα θα επιχειρήσει να δώσει το πρόγραμμα επιδότησης «e-λιανικό» που έχει ως στόχο την επιχορήγηση των μικρών επιχειρήσεων για την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους της επιχείρησης αλλά κυρίαρχα να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, ανέρχεται στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, ενώ το κάθε κατάστημα λιανικής πώλησης θα επιδοτείται με το ποσό των 5.000 ευρώ . Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οι Μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, (ΚΑΔ 47 και όλα τα παράγωγα του) διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά εξαιτίας του Covid-19. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός Φεβρουαρίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα απαιτείται η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με την παρέμβαση μας αυτή, ζητούμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-Shop) να εξαγγελθεί με όσον το δυνατόν με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίας και να υλοποιηθεί με έναν πολύ απλό και ευέλικτο τρόπο χρηματοδότησης και για να μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα και γρήγορα όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτή να υλοποιηθεί με την μέθοδο της παροχής επιταγών χρηματοδότησης στις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα της εκχωρούν σε εταιρείες υλοποίησης και δημιουργίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης .

Όπως όλοι γνωρίζουμε στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ, οι δαπάνες της επένδυσης θα πρέπει να προκαταβάλλονται και να εξοφλούνται από τις επιχειρήσεις προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά αποπληρωμής και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να καταβάλλεται η χρηματική επιδότηση στην επιχείρηση από το κάθε χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Σε αυτή τη δύσκολη χρονική και οικονομική συγκυρία, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 5.000€ είναι αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό αφού οι μικρέςκαι πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν τρεις μήνες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το γεγονός μη διαθεσιμότητας του ποσού των 5.000€ για χρηματοδότηση του προγράμματος και της εκ των προτέρων εξόφλησης των δαπανών προκειμένου να καταβληθεί η χρηματοδότηση θα αποτελέσει πραγματικό και ενδεχομένως αξεπέραστο εμπόδιο για πολλές επιχειρήσεις λιανικής για την δημιουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop τους για την εξασφάλιση της οικονομικής του δραστηριότητας και βιωσιμότητας.

Με την ιδιότητα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και εκπροσωπώντας του Δ.Σ. αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου αλλά και των αρμοδίων κρατικών αρχών, προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του προγράμματος δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων με τελικό στόχο να καταφέρουν όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου να ενταχθούν σε αυτό για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους σε αυτή δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία.

 

Μετά τιμής,

ipografi1

 

 

 

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search