Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ

 

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΕΣΠ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών (ΕΕΣΠ), το οποίο επιδόθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. του ΕΕΣΠ, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

O Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ανέκαθεν ήταν ο πρωταγωνιστής για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της πόλης (λιμάνι, πανεπιστήμιο, σύνδεση με οδικούς άξονες κλπ). Σήμερα, έπειτα από τις δυσβάσταχτες μνημονιακές πολιτικές, η ανάγκη για ανάπτυξη και δυστυχώς για διατήρηση των κεκτημένων είναι επιτακτική και είναι  υποχρέωση όλων των θεσμοθετημένων φορέων. Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι προσπάθειες και οι αγώνες του ΕΕΣΠ  και κυρίως για να κρατηθούν «όρθιες» οι εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης όπου σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, εισακούστηκαν τα προβλήματα που έχουν διατυπωθεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα πάγια αιτήματα του ελληνικού εμπορίου: Το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ,  η θεσμοθέτηση και λειτουργία του ακατάσχετου λογαριασμού και η πολυπόθητη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να τεθούν  ως προτεραιότητες από την κυβέρνηση, να υλοποιηθούν και να δώσουν διέξοδο στην αγορά. Μερικά βασικά σημεία για ανάπτυξη στις εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τα εξής:

1.    Πρωτοβουλίες του Υπουργείου για αναβάθμιση των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Αναμένουμε ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς των διαχειριστικών αρχών για την εξειδίκευσή τους προς όφελος του συνόλου των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

2.    Αναμένουμε να υλοποιηθεί η πρόθεση του Υπουργείου για ψηφιακό voucher  - κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών από όλες τις ΜΜ Ε (POS, remote παραγγελιοληψία, ηλεκτρονικό κατάστημα κ.ά.). Απαίτηση για άμεση προκήρυξη με δέσμευση απαιτούμενων πόρων και πραγματική απλοποίηση διαδικασιών ένταξης – ελέγχου και απορρόφησης των πόρων.

3.    Αξιοποίηση των φορολογικών κινήτρων όσον αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από εθνικούς πόρους.

4.    Δυνατότητα συμμετοχής των πολύ μικρών επιχειρήσεων και από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ γι’ αυτούς που έχουν μακροχρόνια μίσθωση ή ιδιοκτησία.

Πέραν τούτων, η περιφέρειά μας έχει ανάγκη από σημαντικές υποδομές. Προ ημερών είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, όσον αφορά στο κομμάτι των μεταφορών, των οδικών αξόνων, το εμπορικό λιμάνι κ.ά.  Ωστόσο, η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή στερείται πολλές υποδομές και στο κομμάτι «περιβάλλον – ενέργεια»:

1.    Η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, χρήζει άμεσου ενδιαφέροντος  και εκσυγχρονισμού για καλύτερες συνθήκες εγκατάστασης, παραγωγής και ανάπτυξης. Παρότι υπήρξε από τα πρώτα επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα και δείγμα καινοτομίας για την περιοχή μας, σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει δεν είναι η αρμόζουσα. Η κατάστασή της είναι  «πρωτόγονη» χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία των επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται τόσο η λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και η μετεγκατάσταση οχληζουσών επιχειρήσεων  που λειτουργούν στην πόλη.

2.    Έντονη είναι επίσης η αγωνία της πόλης για την έλευση του φυσικού αερίου. Η Πάτρα διατηρεί ευρωπαϊκά επίπεδα πόλης σε πολλούς τομείς (αγορά, ρυμοτόμηση, σχέδιο πόλεως, βιομηχανική ζώνη κλπ). Η χρήση του φυσικού αερίου θα είναι ευεργετική για το περιβάλλον, την πόλη και προπάντων για τις επιχειρήσεις που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής. Τείνει μάλιστα το φυσικό αέριο, να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από μικρούς επαγγελματίες.

3.    Τέλος, εξαιρετικά αρνητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το περιφερειακό κατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Επανειλημμένως έχουμε εκφράσει τα παράπονά μας στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ. Λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ρύθμισης των δόσεων υπάρχει  συνωστισμός με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές εργατοώρες κυρίως όταν πρόκειται για συναδέλφους που αναγκάζονται να αφήσουν τις επιχειρήσεις τους και να περιμένουν στις ατελείωτες ουρές. Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά για τη διευκόλυνση και των δύο πλευρών.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες και  προσπάθεια που απαιτείται για τα παραπάνω αιτήματά μας είναι μεγάλη. Ωστόσο, αποτελεί πρόκληση μεγίστης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι τοπικοί θεσμικοί και οικονομικοί φορείς είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν ενεργά στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων.»

Εκ του Συλλόγου

 

*Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search