Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Η ιστορία μας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΠΡΟΛΟΓΟΣ


    Στην Πάτρα αποδίδεται η προσωνυμία το “εμπορείο” του νεοελληνικού κράτους, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του λευκώματος και ο χαρακτηρισμός αυτός προκαλεί συνειρμούς για την οικονομική και κοινωνική θέση που κατέχουν τα εμπορικά σωματεία της, στα οποία συσπειρώθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος, για να εκφράσει τις θέσεις του και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.
    Ξεχωριστή θέση σ’ αυτά κατέχει ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, που ιδρύθηκε το 1904 και φέτος γίνεται εκατό ετών.
    Αυτή την επέτειο γιορτάζουμε με την έκδοση του ανά χείρας λευκώματος, με το οποίο επιδιώκεται να προβληθεί η μακρόχρονη παρουσία του εμπορικού κόσμου της πόλης.
    Η Πάτρα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1828 και έκτοτε διέγραψε μία ανοδική πορεία, η οποία διαπερνά τις σελίδες που ακολουθούν. Βέβαια το κύριο βάρος έχει δοθεί στον 19ο αιώνα, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι φυσικό, διότι τότε κρυσταλλώθηκε η συνείδηση του νέου Ελληνισμού και σχηματοποιήθηκε το νεοελληνικό κράτος.
    Σ’ αυτό λοιπόν το κλίμα ιδρύθηκε το 1904 ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών και εκείνο που προέχει είναι να καταδειχθούν με ενάργεια οι συνθήκες και η ατμόσφαιρα που τον γέννησαν, διότι ιδρύθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες επαγγελματικές ανάγκες και όχι για να υπηρετήσει σκοπιμότητες ή ιδιοτελή μικροσυμφέροντα. Αυτό άλλωστε πιστεύω ότι αποτελεί εδραία πεποίθηση όσων έχουν έγκυρο λόγο για το εμπορικά πράγματα των Πατρών και τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας κατά την εκατονταετή διαδρομή του.
    Την πρόταση για την έκδοση επετειακού λευκώματος την υπέβαλε ο ειδικός γραμματέας και αγαπητός συνάδελφος Θανάσης Μανθόπουλος και αμέσως την αγκαλιάσαμε όλο το συμβούλιο, με την πεποίθηση ότι η προβολή του παρελθόντος, μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε για το μέλλον. 
    Για το εμπορικό παρελθόν των Πατρών έγραψε ένα χρονικό ο συμπολίτης δικηγόρος και ιστορικός συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, ο οποίος δεν είναι ξένος προς το Σύλλογό μας, αφού ο πατέρας του ήταν έμπορος και μέλος του. Πιστεύω ότι καταγράφει με κριτική ματιά ό,τι ακριβώς προηγήθηκε της γέννησης του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών και γενικά το κλίμα που επέβαλε την ίδρυσή του και οριοθετεί πολύ συγκεκριμένα την δυναμική της τοπικής αγοράς και την εμβέλειά της εντός και εκτός Ελλάδος. Το λεύκωμα εμπλουτίζεται με πολλές σπάνιες και αδημοσίευτες φωτογραφίες, που προέρχονται από την μοναδική φωτοθήκη του Νίκου Ε. Τόλη, ο οποίος είχε και την ευθύνη της επιλογής τους και από την πλούσια συλλογή του συμπολίτη Παύλου Τσουλφά και αναδεικνύουν το ήθος της εποχής, την χάρη της πόλης, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα μέχρι το 1960 περίπου και την εσωτερική μορφή της ζωής της. Πρόκειται για μία περιδιάβαση στην Πάτρα, με τα πρόσωπα και τα μνημεία να φωτογραφίζονται μαζί, όπως ακριβώς ήσαν, η οποία εξιλεώνει την ιστορική μνήμη μας και προβάλει την καθοριστική παρουσία των ανθρώπων.
    Η ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής ήταν κοπιαστική. Άλλος βοήθησε λιγότερο άλλος περισσότερο, ανάλογα με τις γνώσεις του και τις δυνάμεις του καθένας. Η αναφορά των ονομάτων τους είναι αδύνατη και ενέχει τον κίνδυνο να παραληφθεί κάποιος και να προκύψουν δυσαρέσκειες. Πάντως όλοι τους έχουν τις θερμές ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, που με την πεποίθηση ότι το λεύκωμα αυτό συμβάλει στην προβολή της πιο σημαντικής διάστασης της πόλης μας, το προπέμπει στο αναγνωστικό κοινό.

 

                                  Οκτώβρης 2004   
                             Χρήστος Σωτ. Γκοτσόπουλος
                         Πρόεδρος Εμπορικού και Εισαγωγικού 
                                Συλλόγου Πατρών
© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search