Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Το κυκλοφοριακό στην Πάτρα

Πάτρα, 19/9/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κυκλοφοριακό στην Πάτρα

Μετά από την ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου από τον Δήμαρχο κο Πελετίδη και τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κο Στάμο για τις σχεδιαζόμενες από την Δημοτική αρχή παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακόέχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
- Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέτρων γιατί οι μελέτες δεν έχουν επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα, είναι αποσπασματικές και δεν συνδέονται με έναν γενικότερο σχεδιασμό για το κυκλοφοριακό, τις αλλαγές στο συγκοινωνιακότου 2019, τον προαστιακό κλπ.
- Οποιεσδήποτε αλλαγές και παρεμβάσεις σε αντιδρομήσεις κλπ θα πρέπει να αποφασιστούν και υλοποιηθούν αφού υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 6 μηνών) λειτουργίας της Μίνι Περιμετρικής. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να εκτιμηθεί η συμβολή του συγκεκριμένου έργου στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της πόλης, καθώς και να επιλυθούν τυχόν «αστοχίες» και προβλήματα, όπως κόμβος Ταμπαχάνων, Κουρτέση κλπ.
Μετά το διάστημα των έξι μηνών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων για να αποτιμηθεί η λειτουργία της μικρής περιμετρικής ώστε να αποφασίσουμε τις οποιεσδήποτε αλλαγές και όχι να πραγματοποιούνται αποσπασματικές επίμέρους συναντήσεις με δυο, τρεις Φορείς.
- Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στηριχθούν σε σύγχρονη ολοκληρωμένη μελέτη, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο, και όχι σε αποσπασματικές μελέτες του παρελθόντος που δεν έχουν σχέση με την σημερινή πραγματικότητα, ούτε σε πειραματισμούς.
- Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι προτάσεις και θέσεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων της πόλης καθώς και ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των δρομολογίων του αστικού καιυπεραστικού ΚΤΕΛ.
- Οσον αφορά στην αποφασισμένη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα και παρεμβάσεις ούτως ώστε να μην αλλάξει ο βασικός εμπορικός της χαρακτήρας.
Επιβάλλεται η εκπόνηση της επιστημονικής μελέτης που θα προβλέπει τις συνέπειες του έργου στην τοπική οικονομία και στους δραστηριοποιούμενους στην περιοχή επαγγελματίες. Να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν με την πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου, που μετατράπηκε από εμπορικός δρόμος σε οδό εστίασης, με εκτίναξη των ενοικίων, επανεμφάνισητου «αέρα» και συμβολή στην «ερήμωση» άλλων κεντρικών οδών. 
- Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης που θα σηκώσουν το βάρος του κυκλοφοριακού για τις οδούς Κορίνθου και Κανακάρη (πεζοδρόμια, πράσινο, δενδροφύτευση, φωτισμός, καθαριότητα κ.ά). 
Τέλος επισυνάπτουμε τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών στηνημερίδα «Κυκλοφοριακό στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας» τον Μάιο 2018. Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search