Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Παρουσίαση του Ημερολογίου – Λευκώματος του ΕΕΣΠ και του Ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός  Σύλλογος Πατρών, στο πλαίσιο της διαδικασίας ψηφιοποίησης του πλούσιου ιστορικού του αρχείου, προχώρησε στην έκδοση ενός συλλεκτικού ημερολογίου για το 2018, με ανέκδοτο υλικό το οποίο βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και μέσα από το οποίο φωτίζονται πολλές πλευρές της ιστορίας της Πάτρας καθώς το εμπόριο και η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Το  ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, του παλαιότερου συλλόγου στη χώρα,  περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και  Γενικές Συνελεύσεις καθώς και αποσπάσματα από την πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα αλληλογραφία του με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, τηλεγραφήματα και επιστολές, μέσα από τις οποίες ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και της χώρας.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60% σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πολύ σημαντική συνεισφορά τόσο στην προσπάθεια διάσωσης του αρχειακού υλικού του Συλλόγου όσο και στην προσπάθεια πρόσβασης του ιστορικού μελετητή σε αυτό.

Το ημερολόγιο, αποτελεί μια πρώτη καταγραφή ενόψει  του λευκώματος που θα ακολουθήσει με την ιστορία του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, η οποία ξεκινάει πολύ νωρίτερα και από το 1904,  έτος ιδρύσεώς του, καθώς ο Εμπορικός Εισαγωγικός, προήλθε από τους κόλπους του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής», η δραστηριότητα του οποίου ανάγεται στον 19ο αιώνα.

Η πρόταση για το λεύκωμα του Συλλόγου  έγινε από τον κ. Θανάση Μανθόπουλο που το 2010 είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου. Το ημερολόγιο επιμελήθηκε η δημοσιογράφος - αρχαιολόγος Γιώτα Κοντογεωργοπούλου και εκδίδεται σε συνεργασία του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών με τις εκδόσεις «Το Δόντι».Η παρουσίασή του θα γίνει στη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών το Σάββατο,  25 Νοεμβρίου, στις 7.15 το απόγευμα  παρουσία αρχών,  φορέων της πόλης και πολιτών σε ανοικτή εκδήλωση.

Για το ημερολόγιο και τη διαδικασία ψηφιοποίησης, θα  μιλήσουν ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης, η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ Βάλια Αρανίτου και η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νατάσσα Τραγουστή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν οι τέως Πρόεδροι του Συλλόγου Χρήστος Γκοτσόπουλος και Νίκος Στριφτούλιας, οι οποίοι και θα αναγορευθούν επίτιμοι Πρόεδροι του ΕΕΣΠ. Επίσης θα βραβευτούν έξι εμπορικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν αδιάλειπτα την δραστηριότητά τους από τον 19ο αιώνα έως σήμερα  καθώς και τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search