ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ κ. ΡΩΡΟΥ ΣΤΗ ΓΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Πάτρα, 25/4/2018

Τοποθέτηση κ. Γιώργου Ρώρου, στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ

της 22/4/2018 στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου της ΕΣΕΕ:

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών και Γ΄Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Ρώρος, κατά τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου της ΕΣΕΕ με τίτλο: Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης, προέβη στην παρακάτω τοποθέτηση:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Βαδίζουμε στον 8ο χρόνο μνημονίων και οι συνέπειες στην επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνία έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους. Ποιος μας οδήγησε στο μνημόνιο; Με ένα λόγο, για να μην μπούμε σε ατέρμονες και αδιέξοδες συζητήσεις , όσοι κυβέρνησαν τη χώρα από το 1950 έχουν τις ευθύνες τους για το κράτος που οικοδόμησαν, τις πολιτικές που εφάρμοσαν αλλά και για το ότι έστειλαν το καράβι στα βράχια, ακολουθώντας λάθος ρότα.

Από το 2011 και μετά, μια άλλη δύσκολη και βασανιστική εποχή ξεκινά. Εποχή επιτροπείας, σκληρών μέτρων, μνημονίων που επιβάλλονται από τους δανειστές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε άλλοθι ή δεν κρίνουμε τις μετέπειτα πολιτικές. Άλλο όμως να χαράζεις εθνική πολιτική και ανεξάρτητη στρατηγική και άλλο να είσαι με το πιστόλι στον κρόταφο. Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσαν οι έλεγχοι και οι όροι από τους δανειστές. Έως τις 21 Ιουνίου, ημερομηνία σύγκλησης του EUROGROUP πρέπει να γίνουν 4 βήματα:

1. 1.Να έχει ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση
  2. 2.Να έχει γίνει η συμφωνία για το χρέος
  3. 3.Να έχει συμφωνηθεί η πορεία (κανόνες) με τους εταίρους
  4. 4.Να έχει κατατεθεί και συμφωνηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο

Το διακύβευμα είναι: Καθαρή έξοδος ή άλλο ένα μνημόνιο «μαξιλάρι» που ονειρεύονται «κάποιοι» συντηρητικοί κύκλοι μεταξύ των οποίων και ο κεντρικός τραπεζίτης κύριος Στουρνάρας ώστε να συνεχισθεί η ομηρεία της χώρας.

Το στοίχημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας είναι η επούλωση των οικονομικών και κοινωνικών πληγών που άφησε η πολύπλευρη κρίση και η χρεωκοπία και η ανάγκη για δημιουργία πλαισίου για ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, που δοκιμάστηκε στην κρίση, πρέπει να πιάσουν τόπο. Γιατί όπως έλεγε ο Τζώρτζ Μπέρναρτν Σω, «Η σοφία δεν έγγυται στο να θυμάσαι και να αναλύεις το παρελθόν, αλλά να γνωρίζεις την ευθύνη που έχεις για το μέλλον».

Το πλαίσιο ανάπτυξης περιλαμβάνει το τέλος των περιοριστικών προγραμμάτων και της επιτροπείας, αύξηση του βαθμού ελευθερίας άσκησης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση, αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας με στόχο την επιτάχυνση και την ένταση του ρυθμού ανάπτυξης. Η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού και ο βαθμός επιτυχίας του, εξαρτάται από την ένταξη και τον συντονισμό των προσπαθειών του συνόλου της κοινωνίας. Επιχειρηματικοί φορείς, επιστημονικοί φορείς, ο κόσμος της εργασίας, οι κοινωνικές οργανώσεις και ένας σύγχρονος Δημόσιος τομέας πρέπει να συγκροτήσουν ένα μέτωπο ικανό να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να θεμελιώσει ένα νέο μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στην ελληνική οικονομία και στους κλάδους της παραγωγής, της μεταποίησης των υπηρεσιών και της εμπορίας κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ποσοστό πάνω από 95% του συνόλου των επιχειρήσεων, αποτελώντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο συλλογικό εργοδότη.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέραν της ευελιξίας τους και της επιχειρηματικής τους δεινότητας, προκειμένου να καταστούν ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα ικανά να ανταπεξέλθουν στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό πρέπει να αυξήσουν τη συνεργατικότητά τους, να ενσωματώσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στη λειτουργία τους, να θέσουν στόχους για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και, το πιο σημαντικό, να αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό, την εμπειρία και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ένα νέο θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο, σύγχρονο, φιλικό και αποτελεσματικό, που να στέκεται αρωγός στην επιχειρηματική τους προσπάθεια.

Στον βαθμό που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πετυχαίνουν τους στόχους τους αποτελούν βασικό φορέα δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας με κύρια χαρακτηριστικά τη βιωσιμότητα και τον πλήρη σεβασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η αποδιάρθρωση των σχέσεων εργασίας ως παραπροϊόν της κρίσης που βιώσαμε πρέπει να τελειώσει. Οι ελαστικές μορφές εργασίας, τα τρίωρα, τα τετράωρα, η εκ περιτροπής εργασία, η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία ούτε τις θέσεις εργασίας αύξησαν, ούτε βελτίωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός αφορά και στον Δημόσιο τομέα. Εταιρίες του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια. Προφανώς χωρίς να περιέλθουν ποτέ ξανά στο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και των κομματικών εξυπηρετήσεων. Με σύγχρονο σχεδιασμό, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους στην εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχειρηματικότητας και του κοινωνικού συνόλου.

Τρίτος πυλώνας ανάπτυξης που συμπληρώνει το σχεδιασμό είναι αυτός της κοινωνικής οικονομίας, που σήμερα κάνει στη χώρα μας τα πρώτα του βήματα. Τα διεθνή παραδείγματα και κυρίως αυτά του ευρωπαϊκού νότου αποδεικνύουν τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητά του, που αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης. Εδώ χρειάζεται να αναδειχθεί η μεταφορά καλών παραδειγμάτων και καλών πρακτικών μεταξύ των λαών ως παράγοντας αλληλεγγύης για την επιτυχία των εγχειρημάτων, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Συνοψίζοντας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, το αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να έχει ως στόχο το σταμάτημα των περιοριστικών προγραμμάτων, το τέλος της λιτότητας, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η δημιουργία της Ευρώπης της αλληλεγγύης, του σεβασμού των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης και της προόδου.

Δεν θα διαφωνήσω με τις 5 επιταγές που έθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Θα ήθελα να προσθέσω σαν ζητήματα της επόμενης ημέρας τα εξής:

• ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Άρση όλων των αδικιών και στρεβλώσεων που δημιουργεί (υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα άνω των 25.000 -30.000, οι συντάξεις για όσους οφείλουν 20.000 ευρώ και με τις κρατήσεις, το εισόδημα που απομένει μπορεί να είναι 150 ευρώ ή και πολύ χαμηλό ιδιαίτερα στις αναπηρικές συντάξεις). Επισήμανση όλων των αδικιών και έναρξη νέου διαλόγου (ασφάλιση προσώπων 1ου βαθμού συγγένειας, 4ωρη εργασία).

• ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Το τραπεζικό σύστημα και τα πιστωτικά ιδρύματα περιφρουρούν στενά τα συμφέροντά τους, όχι μόνο χωρίς συμμετοχή σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία αλλά βάζοντας τροχοπέδη και στις προσπάθειες της 2ης ευκαιρίας. Στο ερώτημα γιατί δεν προχωράει η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού η εύκολη απάντηση είναι η γραφειοκρατία και ορισμένες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία. Σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, με εκπροσώπηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, αποφασίστηκε να αναλάβουν οι τράπεζες πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης των δανειοληπτών τους «παίρνοντας την επιχείρηση από το χέρι» για την ένταξή της στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τραπεζικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα συμπράττουν με στόχο να υπονομεύσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ακυρώνοντας στην πράξη (χωρίς να παρανομούν) έναν νόμο που θεσπίστηκε κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε παραδείγματα αποτροπής συναδέλφων σχετικά με την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και πιο βελτιωμένων προτάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό όταν ήδη είχε επέλθει η απόρριψη από αυτόν. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΤΚΤΩΝ σε άρθρο της την 15η/4/2018 παραθέτει πλήρη στοιχεία και αποκαλύψεις. Με αυτό το άρρωστο παλαιοκομματικό τραπεζικό σύστημα δεν πάμε πουθενά. Θέτουμε αίτημα για άμεση και επιτακτική λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Μετά τον Αύγουστο που θα υπάρχει πιο χαλαρό πλαίσιο, να θέσουμε τη σταδιακή αύξηση των μισθών, κάτι που θα ωφελήσει την αγορά. Είναι δοκιμασμένο ότι η αύξηση των μισθών συνεπάγεται με αύξηση της κατανάλωσης. Είδαμε ότι υα χρήματα που δόθηκαν ως βοήθημα τον Δεκέμβριο στην αγορά μετακύλησαν.

• Αλλαγή του Ν. 3377 περί εγκατάστασης των πολυκαταστημάτων, ωραρίου λειτουργίας και Κυριακάτικης αργίας.

• Μετατροπή των προστίμων αδήλωτης εργασίας σε προσλήψεις.

• Δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, στήριξη ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (OPENMALL), επιχειρηματικών συνεργειών, clusters. Η πρότασή μου είναι τα 4 ενεργά ΑΚΕ (Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πειραιάς) να διαβουλευθούν με το αρμόδιο υπουργείο ώστε η τελική πρόταση που θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ κας Φωτονιάτα Ευγενίας, να είναι πλήρης.

• Στήριξη επιχειρήσεων για δημιουργία e-shop.

• Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων από την κρίση.

Παράγεται ένα σπουδαίο έργο από την ΕΣΕΕ, το ΙΝΕΜΥ, το ΚΑΕΛΕ το οποίο πιστεύω ότι δεν φτάνει στους συναδέλφους γιατί δεν επικοινωνείται και κάπου χάνεται στην πορεία. Οι Ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν δράση, να επικοινωνήσουν στους Εμπορικούς Συλλόγους τις θέσεις του τριτοβάθμιου οργάνου, να συνεδριάζουν εναλλάξ στις πόλεις της διοικητικής τους περιφέρειας, να ασχολούνται με τα τοπικά προβλήματα των Εμπορικών Συλλόγων, ώστε να ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο τρόπο οι Συνάδελφοί μας, ειδάλλως θα είμαστε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος χωρίς δίκτυο διανομής. Γιατί αν «οπλίσουμε» τους συναδέλφους, θα έχουμε πετύχει αυτό που ο Κομφούκιος λέει: «Δίνεις ένα ψάρι στον πεινασμένο, τρώει για μία ημέρα. Τον μαθαίνεις να ψαρεύει, θα τρώει για όλη του τη ζωή».

Φυσικά, όλα αυτά απαιτούν σύγχρονο, μαχητικό διεκδικητικό αξιόπιστο συνδικαλιστικό κίνημα που να αναλύει τα δεδομένα και εντός από τη στρατηγική να έχει και στρατηγήματα. Ας ευχηθούμε, το Φθινόπωρο που θα συναντηθούμε πάλι, να έχει κάνει η πατρίδα τα βήματα που θα της επιτρέπουν να σταθεί στα πόδια της και να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα.»