Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ο ΕΕΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ 20-1-2019

Πάτρα, 18/1/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάλεσμα ΕΕΣΠ για την Κυριακάτικη Αργία 20/1/2019

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών καλεί τα καταστήματα μέλη του την Κυριακή 20/1/2019 να παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ. Η εφαρμογή το μέτρου, που ίσχυσε από το 2012, έχει πλέον αποδείξει την σκοπιμότητά του που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων.

  • Με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας δεν προκύπτει κανένα οικονομικό όφελος. Το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά τζίρου από την Μικρομεσαία τοπική επιχείρηση (ΜμΕ) στις πολυεθνικές αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση της ανεργίας (για κάθε θέση εργασίας σε πολυκατάστημα χάνονται 2,5 θέσεις εργασίας από τις ΜμΕ), την συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας (για κάθε 100€ που ξοδεύει ο καταναλωτής σε πολυεθνική μόνον τα 15 επιστρέφουν στην τοπική αγορά σε αντίθεση με την τοπική ΜμΕ που επιστρέφουν περισσότερα από 55), την βλάβη στην εθνική οικονομία καθώς οι πολυεθνικές έχουν τους τρόπους να φοροαποφεύγουν μέσω κλπ. Το άνοιγμα των τοπικών καταστημάτων «βάζει πλάτη» στην δημιουργία αγοράς και κίνησης προς όφελος άλλων.
  • Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο αποτελεί ένα ακόμη μέσο κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι προπομπός και θα συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. . Όποιος δεν θέλει να δουλεύει Κυριακή δεν ψωνίζει Κυριακή. Ούτε 1€ στα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή.
    • Ο καταναλωτής είναι αυτός που θα κληθεί τελικά να πληρώσει το επιπλέον κόστος της Κυριακάτικης λειτουργίας
    • Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και κυρίως για τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές «απελευθερώνονται» οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι αυθαίρετα και λανθασμένα.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Άρα, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ το 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη ημέρα

Ο ΕΕΣΠ έχει προτείνει μέσω του Β’ βαθμιου (Ομοσπονδία) και Γ’ βαθμιου (ΕΣΕΕ) οργάνου μας να γίνει παρέμβαση ενόψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης και η Κυριακάτικη Αργία να κατοχυρωθεί Συνταγματικά με δέσμευση για την λειτουργία των καταστημάτων αυστηρά 2 – 3 Κυριακές τον χρόνο.

  • Να κρατήσουμε την Κυριακή σαν μια μέρα ξεχωριστή, για την προστασία των οικογενειακών σχέσεων, για την διατήρηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων, για το δικαίωμα στην ξεκούραση σωματική και πνευματική, για τον σεβασμό στα ήθη και τα έθιμά μας.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search