ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ο ΕΕΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Πάτρα, 25/1/2019

Ο ΕΕΣΠ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ιδιαίτερη είναι η ικανοποίηση του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών για την πρόσφατη τοποθέτηση του τριτοβάθμιου οργάνου των Εμπόρων, της ΕΣΕΕ σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο ΕΕΣΠ διά των εκπροσώπων του στο ΔΣ της ΕΣΕΕ έχει εκφράσει την θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός θα επέλθει αύξηση της κατανάλωσης, εξαιτίας της υψηλής οριακής ροπής προς κατανάλωση των χαμηλών/ότερων εισοδημάτων. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εκτιμάται πως θα έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΕΣΕΕ στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.ά προώθησε την θέση για αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι αναμένεται να συμβάλλει στην ανατροπή της αρνητικής ψυχολογίας και να παράσχει μια μικρή αλλά αναγκαία ρευστότητα. Τέθηκε επίσης το ζήτημα του αυξημένου μη μισθολογικού κόστους (φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια κ.ά.) σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Η υπουργός Εργασίας κα Εφη Αχτσιόγλου τις προηγούμενες ημέρες χαρακτήρισε εξαιρετικά τεκμηριωμένη την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και σημείωσε ότι το ακριβές ποσό της αύξησης θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Για μια ακόμα φορά να επισημάνουμε ότι ο ΕΕΣΠ από την πρώτη στιγμή των μνημονίων είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων και αύξησης του κατώτατου μισθού.