Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέσεις ΕΕΣΠ για το νέο ασφαλιστικό

Πάτρα,  21/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέσεις ΕΕΣΠ σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό

 

Οι ανακοινώσεις και πληροφορίες για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει άμεσα η κυβέρνηση δημιουργούν στον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο έντονες ανησυχίες.

Αντί να διορθώσει και αμβλύνει κάποιες υπερβολές του προηγούμενου νόμου, έρχεται να καταργήσει τελείως την αναλογικότητα εισοδήματος – ασφαλιστικών εισφορών και  επαναφέρει  στην ουσία το αποτυχημένο από το παρελθόν σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

  • Αυξάνονται οι εισφορές, για την συντριπτική πλειοψηφία του 85% των ασφαλισμένων, από τα 185 € στα 220 €. Μ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά υπονομεύεται η ελάφρυνση που προκύπτει από την μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000. Ακόμη καθιστά προβληματική την δυνατότητα σε πολλούς ασφαλισμένους να ανταποκριθούν στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων με αποτέλεσμα νέα χρέη για τους ασφαλισμένους και ελλείματα στον ασφαλιστικό φορέα.
  • Το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων που ίσχυε στο παρελθόν είναι αυτό που ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης συσσώρευσε ελλείματα στα ταμεία και οδήγησε στην δημιουργία δυσβάστακτων χρεών σε χιλιάδες συναδέλφους. Αποτελεί δώρο στα πολύ υψηλά εισοδήματα που με την επιλογή κλάσεων μειώνουν την συνεισφορά τους στο σύστημα σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά. Όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από την ίση μεταχείριση των άνισων».
  • Τα επιχειρήματα περί πλήρους αναλογικότητας εισφορών – συντάξεων ακούγονται «ευχάριστα» αλλά εμπεριέχουν τα εξής προβλήματα.
  1. Ακυρώνουν τον Διανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που είναι παράγοντας κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης.
  2. Τα διαφημιζόμενα οφέλη στις συντάξεις από τις υψηλότερες εισφορές είναι «ανέξοδα» για την σημερινή κυβέρνηση καθώς αφορούν τους ασφαλισμένους στο μακρινό μέλλον μετά από 30 και 35 χρόνια. Η εμπειρία όλων όσων ζουν και επιχειρούν στην χώρα διδάσκει ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το πόσες και ποιες αλλαγές θα γίνουν μέχρι τότε.
  • Παράλληλα το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας εκστρατείας συκοφάντησης, ένα νέο κυνήγι μαγισσών και κοινωνικού αυτοματισμού, με τις κατηγορίες ότι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν εισοδήματα για να πληρώνουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Ανάλογα φαινόμενα στιγματισμού κοινωνικών ομάδων και αγώνων ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Έχει όμως γίνει πλέον κατανοητό πως στόχος αυτών των πρακτικών είναι η διαίρεση των πολιτών  και ο αποπροσανατολισμός τους από τα πραγματικά προβλήματα και τους δημιουργούς τους.

Λέμε όχι στη συσσώρευση νέων χρεών, νέων ανασφάλιστων επαγγελματιών.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών δηλώνει την αντίθεση του στις ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Επιμένει στις πάγιες θέσεις του για κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινή δράση και αντίδραση των συναδέλφων και των εμπλεκόμενων φορέων ούτως ώστε να αποτραπεί μια νέα αρνητική εξέλιξη για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

 

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search