Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

                                                                                                                         Πάτρα  3/3/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Χαμένοι στο παιχνίδι των εντυπώσεων οι ασφαλιζόμενοι Ελ. Επαγγελματίες - Έμποροι.

Μέσα στον καταιγισμό των ειδήσεων αλλά και της παραπληροφόρησης για τον Κορωνοϊό τις ακυρώσεις των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και του προσφυγικού η κυβέρνηση ψήφισε τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο.

Ένας Νόμος που πέρασε χωρίς ουσιαστική  διαβούλευση και πλήττει την μικρή και μεσαία επιχείρηση. Οι επιπτώσεις του για  ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και συνταξιούχους έχουν πλήρως κουκουλωθεί, αποσιωπηθεί και παραπλανητικά ωραιοποιηθεί  από τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει τα μηνύματα της αγοράς και την αγωνία της Ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

Η αγορά από τον Οκτώβριο του 2019 έχει χάσει περίπου το 30% του τζίρου της από πέρυσι συμφώνα με τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτων Εμπορίου και Υπηρεσιών)

Ενός τζίρου που η ίδια η σημερινή κυβέρνηση ως αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλούσε καταστροφικό για την αγορά.

Φτάσαμε στα Χριστούγεννα χωρίς το πλεόνασμα να διανεμηθεί στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να μην γεμίσει ο κουμπαράς του μικρού και μικρομεσαίου εμπόρου που προσπαθεί να επιβιώσει ο ίδιος και η επιχείρηση του.

Και τώρα φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων  έναν νόμο νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ένα νόμο που :

  • Καταργεί την αναλογικότητα εισοδήματος – ασφαλιστικών εισφορών υπονομεύοντας τον κοινωνικό αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού συστήματος. Αυξάνει τις Ασφαλιστικές εισφορές στην συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 87%) κατά 40€ μηνιαίως.

Φέρνει έτσι σε αδιέξοδο για μία ακόμη φορά τους συναδέλφους που είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους σε 100 και 120 δόσεις αντίστοιχα. Χρέη που είχαν προκύψει από την προηγούμενη 10ετία. Μιας δεκαετίας κρίσης και οικονομικού αδιεξόδου αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών που είχαν εφαρμόσει, και των πολιτικών των  μνημονίων. Πολιτικών που οι ίδιοι μετέπειτα παραδέχονταν ότι οδήγησαν την κοινωνία, την αγορά και την μικρομεσαία επιχείρηση στον μαρασμό και την καταστροφή. Πολιτικών που οδήγησαν στην δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και που λειτουργούσαν προς όφελος των πολυεθνικών αλυσίδων και σε βάρος των τοπικών αγορών.

  • Πέραν των ευχολογίων και του κλίματος που δημιούργησαν το ΜΜΕ ότι παλιοί και νέοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά από τον προσεχή Ιούνιο στις τσέπες τους όσοι γνωρίζουν και υπολογίζουν μιλούν για εικονικές «λογιστικές» αυξήσεις.

Το μόνο ουσιαστικό που μένει για τους συνταξιούχους είναι η κατάργηση της 13ης σύνταξης που θα λείψει και από την αγορά.

  • Η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει τον Νόμο μιλάει για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης σταδιακά και μέχρι και το 72ο έτος ηλικίας!

·         Ανοίγει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

Για μία ακόμη φορά γινόμαστε βορά των αλλαγών καθεμίας κυβέρνησης που παίρνει την εξουσία καταρρίπτοντας τα αυτονόητα συνδικαλιστικά κεκτημένα χρόνων.

Κεκτημένα  που έχουν διεκδικηθεί επί σειρά δεκαετιών και το κύριο αυτών ήταν και θα είναι, η πάγια  σύνδεση της ασφαλιστικής εισφοράς με το καθαρό κέρδος κάθε ελεύθερου επαγγελματία και η κατάργηση των βαθμίδων-κλάσεων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με αναδιανεμητικό – κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι από σήμερα η κυβέρνηση έχει ανοίξει την διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που έχει ως σκοπό να προσαρμόσει ο κάθε ασφαλιζόμενος την μηνιαία Ασφαλιστική εισφορά του. Εισφορά που θα ξεκινά από τα 210 ευρώ και θα καταλήγει στα 566 ευρώ το μήνα. Η επιλογή πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι από 31/3 του 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων αλλάζουν οδηγώντας τους εμπόρους στο παλιό αδιέξοδο των χρεών ενός αποτυχημένου ασφαλιστικού συστήματος των κλάσεων .

Τέλος ως ΕΕΣΠ περιμένουμε από τη Κυβέρνηση τα αντίμετρα για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας λόγω της ακύρωσης του καρναβαλιού και την υιοθέτηση των μέτρων στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων που έχει προτείνει ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

 

                                                                                                                         Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search