Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Προτάσεις ΕΕΣΠ για τα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων

                                                                                                                         Πάτρα  23/3/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προτάσεις ΕΕΣΠ για τα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων

Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας του κορονωϊού ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών προχωράει στις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις.

  1. Συμφωνεί και προσυπογράφει τις θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης (ΟΕEΣΠ). Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Ομοσπονδίας.
  2. Οι επιχειρήσεις της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Φορείς της πόλης και σε συνεργασία με τον ΕΕΣΠ προχωρούν σε μελέτη αναλυτικής εκτίμησης των οικονομικών επιπτώσεων. Η επιπλέον οικονομική ζημιά για την πόλη είναι τεράστια και αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν για την λήψη πρόσθετων ειδικών μέτρων.
  3. Η κίνηση της αγοράς, όπως προκύπτει κι από τα οικονομικά στοιχεία και έρευνες, τους τελευταίους μήνες του 2019 καθώς και των Χριστουγέννων και των χειμερινών εκπτώσεων ήταν υποτονική και χαμηλότερη ακόμη και απ’ αυτήν των προηγουμένων ετών. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να είναι ουσιαστικά και να αφορούν το σύνολο των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων (πλην των τροφίμων) ούτως ώστε να μην έχουμε ένα νέο κύκλο λουκέτων, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και έκρηξης της ανεργίας. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης πρέπει να ανέρχονται  τουλάχιστον στο 12% του ΑΕΠ όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
  4. Το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους πρέπει να καταβληθεί κανονικά. Στις περιπτώσεις αδυναμίας κλειστών υποχρεωτικά επιχειρήσεων να καλυφθεί από το κράτος. Οι επιπτώσεις μη καταβολής του θα φανούν στην αγορά στο άμεσο μέλλον.
  5. Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν από την ΔΕΗ είναι ανεπαρκή. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναστολή πληρωμών και των διακοπών ρεύματος από όλους τους παρόχους.
  6. Ζητάμε από την Δημοτική αρχή να προχωρήσει σε:

Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος για τις επιχειρήσεις.
Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Αναστολή πληρωμών των επιχειρήσεων στην ΔΕΥΑΠ.

  1. Στα καταστήματα τροφίμων και κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες να απαγορευτεί η πώληση ειδών καταστημάτων λιανικής που είναι υποχρεωτικά κλειστά. (Ένδυση, υπόδηση, οικιακά είδη κλπ.). Η πώληση τέτοιων ειδών αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό
  2. Επανερχόμαστε στη πάγια διεκδίκηση μας για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της επιχείρησης (προμηθευτές, εργαζόμενους κλπ)

Η κοινωνία μας πρέπει να βγει από αυτή την κρίση όρθια και υγιής. Ακολουθούμε ευλαβικά τις ιατρικές συμβουλές και τους περιορισμούς που επιβάλει η πολιτεία. Από την μεριά της πολιτείας είναι επιτακτικό να παρθούν ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για βγει και η οικονομία μας όρθια χωρίς συσσώρευση νέων  χρεών, νέων λουκέτων και νέων ανέργων.

                                                                                          

 

                                                                                                                         Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search