Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Απολογισμός της 1ης εβδομάδας επαναλειτουργίας των Εμπορικών καταστημάτων

                                                                                             Πάτρα,  19/5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός της 1ης εβδομάδας επαναλειτουργίας των Εμπορικών καταστημάτων

 

Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τις 11/5/2020 μετά από 2 σχεδόν μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την «Άνοιξη» στην αγορά της πόλης μας.

Παρά την 2μηνη αναγκαστική αποχή των καταναλωτών ο τζίρος στο 80% των καταστημάτων ήταν μικρότερος από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Για το 40% μάλιστα ο τζίρος ήταν λιγότερος και από τον μισό περσινό.

Αυτό καταμαρτυρούν εμπεριστατωμένες έρευνες που έγιναν τόσο στην πόλη μας όσο και στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας που αισθάνεται ο καταναλωτής όχι μόνον για θέματα υγείας, αλλά κυρίως για το εισόδημά του και την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι κύριο μέλημά της είναι η προάσπιση των συμφερόντων πολυκαταστημάτων, πολυεθνικών αλυσίδων και Mall. Αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις για την «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας όπως της αρέσει να ονομάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη να εμπαίζει και λοιδορεί τους εμπόρους και να τους αποκαλεί ψεύτες. Τα στοιχεία όμως άλλα καταμαρτυρούν. Μάλλον κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια». Υπαναχωρεί σε εξαγγελίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων όπως η επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους. Αποδεικνύεται στην πράξη ο επικοινωνιακός και μη ουσιαστικός χαρακτήρας μέτρων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή που αφήνει εκτός την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ειδικά αυτές που το έχουν ανάγκη. Καμία παρέμβαση στο θέμα των Τραπεζικών δανείων που με τους όρους και τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες είναι απαγορευτικά για το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δάνεια μπορούν να πάρουν μόνον όσοι δεν τα έχουν ανάγκη.

Αν η κυβέρνηση θέλει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να διευρύνει και να κάνει ουσιαστικότερα τα μέτρα στήριξής τους.

  1. Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου για όλο το 2020 και η πολιτεία να επωμισθεί το συνολικό κόστος της έκπτωσης έναντι των ιδιοκτητών.
  2. Χρηματοδότηση 5.000 ανά επιχείρηση και 1.500 ευρώ ανά υποκατάστημα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις.
  3. Οι οφειλές από ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία καθώς και σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης
  4. Χρηματοδότηση μέσω των Τραπεζών άτοκα και χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια για την κάλυψη των επιταγών – αξιογράφων και κεφαλαίου κίνησης.
  5. Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για το 2020.
  6. Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι από την Δημοτική Αρχή πρέπει να ληφθεί μέριμνα ούτως ώστε η αναγκαία επέκταση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων των συναδέλφων της εστίασης να μην κλείνει τις προσόψεις και την ελεύθερη πρόσβαση των εμπορικών καταστημάτων.

Θέλουμε ακόμη να επισημάνουμε την ηχηρή απουσία στις κρίσιμες αυτές μέρες τοπικών Βουλευτών. Εκτός του κ. Παπανδρέου που επισκέφθηκε τον Σύλλογό μας και ενημερώθηκε, των βουλευτών κ. Μάρκου και κας Αναγνωστοπούλου που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με συλλόγους τους Νομού και του κ. Τσιγκρή που ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για τα αιτήματά μας, για τους υπολοίπους είμαστε ανύπαρκτοι.

Θα θέλαμε ακόμη τη  ενεργότερη συμμετοχή στα τοπικά προβλήματα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα καθώς είναι βουλευτής Αχαΐας.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό της πόλης μας να στηρίξει τα τοπικά καταστήματα, τα τοπικά προϊόντα. Είναι υπεύθυνη στάση απέναντι στην πόλη που ζούμε και στους συμπολίτες μας. Είναι κέρδος για την πόλη, την οικονομία της, την απασχόληση.

 

ΖΩ Πάτρα – ΣτηρίΖΩ  Πάτρα.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search