Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Κινητοποίηση ΕΕΣΠ για τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και της πόλης

                                                                                             Πάτρα,  3/7/2020

Δελτίο Τύπου

Κινητοποίηση ΕΕΣΠ για την προβολή των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου και της πόλης.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών συμμετείχε σε εκδήλωση – κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Αχάϊα Κλάους όπου γίνεται το 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο από την εφημερίδα Πελοπόννησο. Ο Σύλλογος όπως και άλλοι φορείς της πόλης για πρώτη φορά επιδεικτικά αγνοήθηκαν. Από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κατατέθηκε υπόμνημα προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών (μέσω τοπικού βουλευτή) για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η πόλη και η περιοχή.

Επισυνάπτεται το υπόμνημα και φωτογραφικό υλικό.

Υπόμνημα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών

Προς τον      Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη

                    Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλή

Κύριοι Υπουργοί

Η πόλη των Πατρών και η ευρύτερη περιοχή έχουν πληγεί βαθύτατα από την πολύχρονη οικονομική κρίση και είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στην μείωση του εισοδήματος και την ανεργία. Σήμερα σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που εξελίσσεται σε μια νέα και βαθειά οικονομική κρίση. Η πόλη δέχθηκε και ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα με την ματαίωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Μέτρα στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και επαναλειτουργία των εμπορικών και λοιπών καταστημάτων μετά από 2 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος γίνεται με πολλά προβλήματα και δραματικά μειωμένους τζίρους. Αυτό καταμαρτυρούν εμπεριστατωμένες έρευνες που γίνονται πανελλαδικά. Ο καταναλωτής αισθάνεται ανασφάλεια κυρίως για το εισόδημά του και την επόμενη ημέρα.

Αν η κυβέρνηση θέλει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, για να μην ζήσουμε ένα νέο κύμα λουκέτων, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και εκτόξευσης της ανεργίας πρέπει να διευρύνει και να κάνει ουσιαστικότερα τα μέτρα στήριξής τους.

  1. Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου για όλο το 2020 και η πολιτεία να επωμισθεί το συνολικό κόστος της έκπτωσης έναντι των ιδιοκτητών.
  2. Χρηματοδότηση 5.000 ανά επιχείρηση και 1.500 ευρώ ανά υποκατάστημα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις.
  3. Οι οφειλές από ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία καθώς και σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης
  4. Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για το 2020.
  5. Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που έχει αποδειχθεί η μη χρησιμότητά τους. Έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων από 1η Αυγούστου.
  6. Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους τεχνολογικά και στις σύγχρονες μορφές προώθησης των πωλήσεων.
  7. Επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ της πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας και ανεργίας για να μην βιώσουμε μία νέα έκρηξη της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοτήσεις να καταβάλλονται απ’ ευθείας από τον ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους για να μην επωμίζονται οι επιχειρήσεις το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  8. Ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένων από τα υστέρημα του Ελληνικού λαού Τραπεζών είναι απαραίτητη η χρηματοδότησή τους άτοκα και χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια για την κάλυψη επιταγών – αξιογράφων και κεφαλαίου κίνησης. Απαραίτητη είναι επίσης η μεταφορά άτοκα των δόσεων παλαιών δανείων τουλάχιστον για το 2020 στο τέλος των δανειακών συμβάσεων. Αντ’ αυτών οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν το «σκληρό» πρόσωπο και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Τραπεζικού μας συστήματος που ζητά παράλογες και εξωπραγματικές εγγυήσεις έναντι ¨πινακίου φακής¨. Παράλληλα οι παράνομες εισπρακτικές εταιρείες ασύδοτα τρομοκρατούν. Αναγκαία είναι επίσης η αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων κινητών και ακινήτων έως το τέλος του έτους και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. 
  9. Ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Νέες ρυθμίσεις με ΔΕΗ με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές δόσεις.
  10. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες   όπως ισχύει και για όλους τους πολίτες.
  11. Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού - επαγγελματικού λογαριασμού για την κάλυψη μισθοδοσίας, ενοικίων, προμηθευτών, ΔΕΚΟ.

Η Πάτρα ΑΠΑΙΤΕΙ δεν ΕΠΑΙΤΕΙ άμεσα Αναπτυξιακά έργα

 

Στη σημερινή συγκυρία η επιτάχυνση των αναγκαίων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή για να δοθεί  αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της και να αντιμετωπιστεί το φλόγον πρόβλημα της ανεργίας. Έργα που έπρεπε από πολύ καιρό να έχουν ολοκληρωθεί αλλά πολιτικές σκοπιμότητες  και επιχειρηματικά συμφέροντα τα έχουν ενταφιάσει.

Πατρών - Πύργου

Η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών να ακυρώσει και τις υπόλοιπες εργολαβίες για την πολύπαθη Πατρών – Πύργου και να προχωρήσει σε μπαλώματα διαιωνίζει το πρόβλημα που έχει στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και επιβαρύνει την τοπική και εθνική οικονομία.

Κάθε μέρα που περνάει προστίθενται νέοι αδικοχαμένοι συμπολίτες μας στον δρόμο «θυσιαστήριο» αθώων ψυχών στον βωμό πολιτικών αντεγκλήσεων, σκοπιμοτήτων και μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.

Απαιτούμε την δέσμευση της πολιτείας για άμεση έναρξη των εργασιών με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Απαιτούμε ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια.

Άμεσα Τρένο στην Πάτρα με υπογειοποίηση στον αστικό ιστό

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας  η ύπαρξη προμελετών και κοστολόγησης του έργου της υπογειοποίησης του τραίνου στον αστικό ιστό της πόλης.

Η πόλη εμπαίζεται και κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία να πάψει να είναι διχοτομημένη. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν είναι δυνατόν  να είναι κοντόφθαλμα και μυωπικά. Δεν γίνονται με σημερινά «μπαλώματα» που θα αποτελέσουν τα αυριανά προβλήματα.

Ένα έργο ζωτικής σημασίας από οικονομική και κοινωνική άποψη για την πόλη και την περιοχή δεν θα επιτρέψουμε να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και συμφερόντων.

Είναι ακατανόητο εν έτη 2020 η Πάτρα να μην διαθέτει σιδηρόδρομο ενώ από το 1887 το τρένο συνέδεε την Αχαϊκή Πρωτεύουσα με την Αθήνα.

Σύσσωμη η πόλη απαιτεί την άμεση σιδηροδρομική σύνδεσή της  με υπογειοποίηση της διέλευσης από τον αστικό ιστό.

Φυσικό Αέριο – Φθηνή ενέργεια για επιχειρήσεις και πολίτες.

Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι να φτάσει το φυσικό αέριο στην πόλη μας. Είναι αναγκαίο τόσο για το λιμάνι όσο και τις επιχειρήσεις αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια που ταυτόχρονα θα είναι και φιλικότερη προς το περιβάλλον. Το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο τόσο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες που το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί. Η ενέργεια όπως και το νερό αποτελούν κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση της πολιτείας η οικονομική παροχή της προς όλους.

                                                                                            Εκ του Συλλόγου

 

1

 

2

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search