Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κο Νικόλαο Παππά είχε την Τετάρτη 28-12-2016 το Δ.Σ. του ΕΕΣΠ με τις ομοσπονδίες ΟΕΒΕΣΝΑ και ΟΕΣΠ ΝΔΕ. Κατά την συνἀντηση ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ κατέθεσε υπόμνημα με τις παρακάτω θέσεις:

Κύριε Υπουργέ,
Όπως είναι γνωστό, μεγάλο βάρος των μνημονίων και ότι αναπαράγουν το «σηκώνουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δέχτηκαν τις συνέπειες τους. Η περιβόητη μικρομεσαία τάξη, το πάλε ποτέ στυλοβάτης της Ελληνικής Οικονομίας, έγινε στόχος όλων των κυβερνήσεων.
Με αποτέλεσμα το βάρος να το πληρώνουν οι μικρομεσαίοι. Κάποιες επιχειρήσεις τα 8 χρόνια ύφεσης έκλεισαν ενώ οι επιχειρήσεις που μένουν ανοικτές δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, αλλά και απέναντι σε ένα κράτος δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, ρουσφετολογικό και πολλές φορές εχθρικό.

Σήμερα απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την ανατροπή του κλίματος και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας συνοψίζουμε τις θέσεις μας ως εξής:

1.Άμεσα οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνουν πράξη. Το πάγωμα των οφειλών σε συνάρτηση με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 1.1.2017 θα δώσει μια νέα ευκαιρία.

2.Θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη» λογαριασμού δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί ακόμα και μετά την εντολή δέσμευσης να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο, και ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών. Τον καθορισμό ποσοστού αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης.

3.Ένταξη των εμπόρων στο νόμο Κατσέλη για προστασία της πρώτης κατοικίας και θεσμοθέτηση ειδικού αφορολόγητου.

4.Καταπολέμηση του παραεμπορίου με τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων scanner (με ακτίνες Χ) στις εισόδους της χώρας (λιμάνια κλπ) και εντατικοποίηση των ελέγχων εκεί ακριβώς που διοχετεύονται, δηλαδή στο πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο.

5.Διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας.

6.Στήριξη νέων μοντέλων και καινοτόμων ιδεών ως αναπτυξιακά εργαλεία

•Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls). Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου είναι έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα που βασίζεται στη συνέργεια – συνεργασία των καταστημάτων στα κέντρα & περιφέρειες των πόλεων και ουσιαστικά μετεξελίσσει τον κεντρικό αστικό επιχειρηματικό ιστό της πόλης σε πρότυπο τεχνολογικό κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας με απώτερο σκοπό όχι μόνο το εμπορικό κέρδος αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της ίδιας της πόλης.

•Δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) από τις επιχειρήσεις, η απάντηση απέναντι στα πολυκαταστήματα. Ήδη έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η ΕΣΕΕ ήδη βρίσκεται σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε τεχνοκρατικό επίπεδο και εξετάζονται διάφορες προτάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών ως προς τις επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Και τα δύο παραπάνω μοντέλα προωθούνται ήδη σε επίπεδο ΕΣΕΕ με τη δημιουργία τεσσάρων Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (open mall) στην Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη.

Κύριε Υπουργέ,
Η πόλη μας η Πάτρα, διαθέτει μια σπουδαία εμπορική αγορά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όμως σημαντικά έργα που έπρεπε να είχαν προχωρήσει πριν χρόνια (σύνδεση της πόλης με οδικούς άξονες, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο κλπ) δημιουργούν προβλήματα που λειτουργούν σαν τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια όσον αφορά στον τουρισμό, τις μεταφορές το λιμάνι κ.ά. Παράλληλα, υποδομές όπως η Βιομηχανική Ζώνη, το Βιοτεχνικό Πάρκο έχουν τελματώσει χωρίς να μπορούν να προσδώσουν στην πόλη προστιθέμενη αξία. Έτσι, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις και τα οράματα των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης για το τοπικό προϊόν, τον τουρισμό κ τις υπηρεσίες, τα δίκτυα και τις μεταφορές, δικτυώσεις – Clusters, νέες τεχνολογίες.

Μετά την κατάθεση των προβλημάτων της πόλης μας αναμένουμε να εκφρασθεί έμπρακτα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την επίλυσή τους, για να επιτευχθεί η αναπτυξιακή πορεία «απογείωσης» της πόλης και της χώρας μας.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Ρώρος Γεώργιος Βαγενάς

56

57

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search