Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕΣΠ ΣΤΟ 9ο

Π άτρα, 6/2/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προτάσεις του ΕΕΣΠ στο 9Ο Περιφερειακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα

& συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών στα γραφεία του ΕΕΣΠ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣΠ χθες 5/2/2018 στα γραφεία του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Αφού έγινε μία σύντομη ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΕΣΠ κ. Ρώρο για την ιστορία του Συλλόγου, τα θέματα που ετέθησαν ήταν τα εξής:

  • Ακατάσχετος τροφοδότης λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που θα καλύπτει πάγια έξοδα των επιχειρήσεων (μισθοδοσία, ΕΦΚΑ) αλλά και προμηθευτές.
  • Αφορολόγητο ποσό για τους εμπόρους.
  • Προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
  • Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.
  • Υπερβολική φορολόγηση που φτάνει έως και το 50%.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΣΠ & Ν/ΔΕ. & Γ.Γ. του ΕΕΣΠ κ. Γιώργος Βαγενάς, ο Πρόεδρος του Ε.Σ. Άργους και Γ.Γ. της ΟΕΣΠ & Ν/ΔΕ κ. Αντώνης Καλοθέου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΕΣΠ κ. Νίκος Στριφτούλιας.

Στα πλαίσια των εργασιών του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου με θέμα «Δυτική Ελλάδα – Πύλη Ανάπτυξης» το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Πάτρα, ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ κ. Ρώρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα: Παραγωγική Ανασυγκρότηση, Δίκαιη Ανάπτυξη»   επεσήμανε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει σε ουδέτερο περιβάλλον και έθεσε 3 βασικές προϋποθέσεις:

  1. Φιλικό Δημόσιο, δημιουργικό και ευέλικτο.
  2. Προσβασιμότητα με φθηνό χρήμα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί.
  3. Χαμηλότερη Φορολογία.

Τόνισε επίσης ότι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχτεί στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έθεσε σαν παράδειγμα ότι για την εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων υπήρξε ένα «μύθος» το 2005 με τον Ν.3377 ο οποίος κάθε άλλο παρά ανάπτυξη δεν έφερε. Αντίθετα, έφερε ελέγχους και διαμόρφωση τιμών, «τριγωνικές» πωλήσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, δημιουργώντας προβλήματα στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των πόλεων. Για το λόγο αυτό, ζήτησε την αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την συνταγματική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Έθεσε επίσης τα παρακάτω ζητήματα που αφορούν σε τοπικά προβλήματα:

  1. Υποδομές για το Βιοτεχνικό Πάρκο
  2. Ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (PatrasOpenMall)
  3. Aνάπλαση της πόλης, του ιστορικού κέντρου, του παλαιού λιμένος, για μία Πάτρα ανθρώπινη, φιλική με στόχευση την αύξηση των επισκεπτών μας, κυρίως από τους όμορους νομούς. Ήδη η αξιοποίηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου φέρνει καθημερινά επισκέπτες.
  4. Ειδικά προγράμματα για εκσυγχρονισμό, μηχανοργάνωση, δημιουργία και υποστήριξη των επιχειρήσεων στον τομέα της ηλεκτρονικής πώλησης (e-shop) καταστημάτων, που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά.

O Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου υποσχέθηκε τη σύσταση της Ειδικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα που αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ΜμΕ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα για τα ΑΚΕ (Patras Open Mall κλπ) και συνεχάρη τον ΕΕΣΠ για την πρωτοβουλία ένταξης των Επιχειρήσεων – Μελών του σε Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου καθώς την βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τέλος, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου διαβεβαίωσε ότι πολλά από τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου είναι προς συζήτηση (π.χ. ακατάσχετος τροφοδότης λογαριασμός κ.ά) και θα γίνει προσπάθεια για χαλάρωση του φορολογικού πλαισίου στα πλαίσια του δυνατού. Η ατζέντα της ημέρας έκλεισε με συναντήσεις του Προέδρου του ΕΕΣΠ κ. Ρώρου, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη.

Εκ του Συλλόγου

*Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search