Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕΣΠ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πάτρα,  1/4/2020

                         

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προτάσεις ΕΕΣΠ για το πακέτο μέτρων στήριξης των Επιχειρήσεων

Αν η κυβέρνηση θέλει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να διευρύνει και να κάνει ουσιαστικότερα τα μέτρα στήριξής τους. Απαραίτητο είναι να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες διευκρινήσεις μιας και στις εξαγγελίες και θεσμοθετήσεις μέτρων υπάρχουν πολλές ασάφειες. Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα gov.gr δεν λειτουργεί.

Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν διευκρινήσεις και να προωθηθούν τα παρακάτω μέτρα :

1.Το επίδομα των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων να είναι ακατάσχετο από δημόσιο και τράπεζες .

2. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις  δεν έχουν ουσιαστική διαφορά  από τις υποχρεωτικά κλειστές  μιας και ισχύει το μέτρο  της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών πλην των γνωστών ελαχίστων εξαιρέσεων πλήττονται. Πρέπει να τύχουν του συνόλου των μέτρων προστασίας και ενίσχυσης και να σταματήσει η φαρσοκωμωδία με τους ΚΑΔ.

3. Το βοήθημα των 800  είναι ανεπαρκές. Η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις με μέχρι 5 εργαζόμενους εκτός των ΑΕ ανοίγει στις 10/4. Η καταβολή του θα πρέπει να γίνει άμεσα. Να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει δεύτερη δόση ενίσχυσης αν παραταθεί το κλείσιμο των καταστημάτων και μετά το τέλος του Απρίλη.

4. Να ενταχθούν σε έκπτωση ενοικίου και οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο η πολιτεία να επωμιστεί συνολικά το κόστος των ενοικίων, του Δώρου του Πάσχα, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστές.

5. Να ισχύσουν τα μέτρα για τις επιταγές και για τις συναλλαγματικές (γραμμάτια). Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές - συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις.  Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές - συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».

6. Χρηματοδότηση 5.000 ανά επιχείρηση και 1.500 ευρώ ανά υποκατάστημα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε υποχρεώσεις και στα χρέη προς το δημόσιο.

7. Να υλοποιήσει τώρα η κυβέρνηση την εξαγγελία της για κατάργηση του τέλους επιτηδευματος.

8. Για το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα οι οφειλές σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης

Να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας του συνόλου σχεδόν του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της χώρας  και των εργαζομένων. Αν μείνει η κυβέρνηση στο παιχνίδι των επικοινωνιακών εντυπώσεων και δεν λάβει γενναία μέτρα μετά το σεισμό του κορωνοϊού, μας περιμένει τσουνάμι λουκέτων, νέων χρεών και νέων ανέργων. Μας περιμένει μια νέα περίοδος βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search