Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Πάτρα, 7/1/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση στην συκοφάντηση και παραποίηση

σχετικά με την υποτιθέμενη «Λευκή Νύχτα»

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πατρέων κύριος Πελετίδης και ο Βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος κύριος Καραθανασόπουλος προχώρησαν – μία εβδομάδα μετά!!! – από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για παράταση του ωραρίου, σε επίθεση κατά του Εμπορικού Συλλόγου. Παραποιούν τα στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους κατά του Προέδρου κου Ρώρου και χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, δοκιμαζόμενοι από την μνημονιακή κρίση ( φορολογικά μέτρα κ.ά) αλλά και από την στασιμότητα και μηδενική ανάπτυξη σε επίπεδο πόλης.

Θεωρούμε παράλογο και αποπροσανατολιστικό, μια πόλη αντί να συζητά για τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, για το παραλιακό μέτωπο, την έλευση του φυσικού αερίου κ.ά. να ασχολείται με το αν θα παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μια και μόνο συγκεκριμένη ημέρα, κατά 3 ώρες! Αντιλαμβανόμαστε ότι το κλίμα διαμορφώνεται έτσι για προεκλογικούς λόγους, αλλά δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα οι έμποροι, οι μαχητές της καθημερινότητας, να γίνουν σάκος του μποξ.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

  1. Η «λευκή νύχτα» προϋποθέτει τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ήτοι έως 4.00 και έως 6.00 το πρωί. Τέτοιες νύχτες έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες κοντινές πόλεις, Καλαμάτα, Πύργο κ.ά. Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ζήτησε παράταση της λειτουργίας των καταστημάτων από τις 20.00 που λήγει το ωράριο το Σάββατο έως τις 23.00. Δηλαδή 3 ώρες περαιτέρω λειτουργίας ονομάζοντάς το «Πολύχρωμη Καρναβαλική Νύχτα» λόγω της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

  1. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος για το Σάββατο 19/1/2019 είναι: από τις 10.30 το πρωί έως τις 14.30 με διακοπή για ξεκούραση και το απόγευμα από τις 19.00 έως τις 23.00, δηλαδή 8 ώρες εργασίας. Όσο για την Κυριακή 20/1/2019 πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι τα καταστήματα να είναι ΚΛΕΙΣΤΑ και να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

  1. Το Σάββατο 29/1/2019 θα έχουν προγραμματιστεί από τον ΕΕΣΠ πολλές εκδηλώσεις στην πόλη (happeningsστους δρόμους, αποκριάτικα δρώμενα, παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, μπάντες κλπ). Θα τυπωθεί από τον ΕΕΣΠ καρναβαλική αφίσα που θα καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην μεγαλύτερη γιορτή της Πάτρας προσφέροντας χαμηλότερες τιμές (από τις ήδη εκπτωτικές) από τα καταστήματα, προτείνοντας να πράξουν αναλόγως και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα Ξενοδοχεία. Η αφίσα του ΕΕΣΠ θα ταξιδέψει μέσω της συνεργασίας μας με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας σε όλους τους νομούς για την τόνωση της επισκεψιμότητας της Πάτρας. Έτσι, με μια καλοστημένη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού που ο Δήμος θα είχε οργανώσει η πόλη μας θα ήταν πόλος έλξης από γειτονικούς νομούς και όχι μόνο λόγω του μεγάλου γεγονότος του καρναβαλιού. Μια πόλη κεφιού, χαράς, δημιουργίας, αποκριάτικου ξεφαντώματος αλλά και ευκαιρίας για αγορές. Το εγχείρημα είχε δοκιμαστεί πάλι στο παρελθόν και είχε στεφθεί με επιτυχία.

Απαντάμε στις διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες ως εξής:

  1. Οι προτάσεις των θεσμικών φορέων είναι συλλογικές, όχι προσωπικές και λαμβάνονται με πλειοψηφία. Είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται οι προεκλογικές σκοπιμότητες και να γίνεται πολεμική σε έναν από τους ιστορικότερους και μαζικότερους εμπορικούς συλλόγους.
  2. Ο ΕΕΣΠ δεν έχει ανάγκη να αποδείξει την αγωνιστικότητά του με μεγάλα λόγια. Το αποδεικνύει με την καθημερινή του δράση. Υπενθυμίζουμε ότι η 1η κατάληψη της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου το 2005, έγινε από τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου.
  3. Ο ΕΕΣΠ σέβεται τους κοινωνικούς εταίρους και δη τον Σύλλογο των Εμποροϋπαλλήλων, συνομιλεί μαζί τους, διαμορφώνει θέσεις αλλά διατηρεί το δικαίωμα όταν υπάρχει διαφωνία να πράττει αυτό που πιστεύει ότι προστατεύει και εξυπηρετεί τα Μέλη του.
  4. Σχετικά με τα επιχειρήματα του τύπου «δεν πληρώνονται οι υπάλληλοι» κλπ τους τα επιστρέφουμε. Οι επιστημονικές έρευνες του Ινστιτούτου Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ τεκμηριώνουν ότι στο ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ υπάρχει η μικρότερη παραβατικότητα. Άλλωστε είναι γνωστό, για όποιον ξέρει από αγορά, ότι οι υπάλληλοι στο εμπόριο είναι συνεργάτες μας, η οικογένειά μας και αναπτύσσονται μεταξύ μας στενές σχέσεις φιλίας. Ο ΕΕΣΠ είναι ο φορέας που κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν υπέρμαχος των Συλλογικών Συμβάσεων και της διατήρησης των νομίμων προϋποθέσεων στο χώρο εργασίας. Επειδή λοιπόν υπάρχει καθημερινά παραβατικότητα, πρέπει να σταματήσουμε την εργασία; Δηλαδή, πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι;
  5. Η Δημοτική Αρχή έδωσε άδειες στους «μποναμάδες» δωρεάν ή έναντι 150 ευρώ και αυτές μεταπωλήθηκαν έναντι 700 ευρώ!!! Αυτοί που μεταπώλησαν «αέρα» δεν εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους που την προπαραμονή έκλεισαν στις 1.30 τη νύχτα και την παραμονή στις 24.30; Γιατί όλοι αυτοί οι όψιμοι προστάτες των εργαζομένων δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία; Αναζητήστε την παραβατικότητα στο παραεμπόριο, εκεί που την «εκτρέφετε», δηλαδή στις λαϊκές αγορές και τα πανηγύρια.
  6. Ο ΕΕΣΠ εκφράζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους που αποτελούν το 95% των Μελών μας (2.800 Μέλη).
  7. Η ανοικτή επίθεση και οι κατηγορίες του κ. Δημάρχου και του Περιφερειακού Συμβούλου - Βουλευτή το μόνο που καταφέρνουν είναι να στοχοποιούν τους μικρούς εμπόρους και να δίνουν άλλοθι για να ψωνίζουν οι καταναλωτέςστις πολυεθνικές.
  8. Η Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα κατά τις ημέρες των εορτών αναλώθηκε σε ανέξοδες κόντρες αντί να μεριμνήσει ώστε να αποκτήσει η πόλη γιορτινό κλίμα και να προσελκύσει επισκέπτες, εν αντιθέσει με τον ΕΕΣΠ που διοργάνωσε πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων γεμίζοντας την πόλη με χρώμα, ζεστασιά, χαρά και διασκέδαση.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΕΕΣΠ μία μέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση επισκέφθηκε την Παρασκευή 4/1/2019 τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη, τον Αντιδήμαρχο κ. Χρυσοβιτσάνο καθώς και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Πετρόπουλο για να προγραμματιστούν και ενισχυθούν οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά δυστυχώς αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνεργασία.

Εμείς θα εργαστούμε ώστε η ζωή μας να είναι και πολύχρωμη και γιορτινή…

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search