Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ο Εμπορικός Σύλλογος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Συμπληρώνονται  φέτος 200 χρόνια από την Ελληνική  Επανάσταση του 1821 που δημιούργησε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος.

101

Μιας επανάστασης μοναδικής και πρωτοποριακής. Που άλλαξε τις παγκόσμιες ισορροπίες, δημιούργησε ρήγματα στην συντηρητική και αντιδραστική Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας  και απετέλεσε παράδειγμα και πρότυπο για τους υπόλοιπους βαλκάνιους λαούς στον αγώνα τους για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Όλοι μας γνωρίζουμε και τιμούμε τους ήρωές μας που έδωσαν και την ζωή τους σ’ αυτόν τον αγώνα. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι, εκτός από την καταπιεστική σκλαβιά και τον ηρωικό και αδούλωτο χαρακτήρα των λαϊκών αγωνιστών,   στην οργάνωση και την εκδήλωση της επανάστασης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έπαιξε καθοριστικό ρόλο η Ελληνική διανόηση και οι έμποροι και καραβοκύρηδες εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου.

Η ύπαρξη ιδιαίτερα για τη εποχή εγγράμματων και  μορφωμένων λογίων, οι επιδόσεις των συμπατριωτών μας στο χερσαίο και το θαλασσινό εμπόριο  σε  Δύση και  Ανατολή, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μας , προσέφερε γνώσεις, εμπειρίες και επαφή με τις ιδέες του Διαφωτισμού, της Γαλλικής και Αμερικανικής Επανάστασης.

 Έτσι έγινε δυνατή η εκπληκτική οργανωτική δομή της Φιλικής Εταιρείας, δόθηκε υλική υποστήριξη στον αγώνα αλλά το κυριότερο αποτέλεσε βασικό μοχλό δημιουργίας ενός μοναδικού παγκόσμιου Φιλελληνικού κινήματος  που ανάγκασε τις Μεγάλες δυνάμεις σε μεταστροφή και υποστήριξη της Ελληνικής ανεξαρτησίας.

Μέσα στα 200 αυτά χρόνια ο Ελληνισμός έζησε στιγμές μεγαλείου αλλά και χαμένες ευκαιρίες και καταστροφικές ήττες.

Σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε τον αγώνα των προγόνων μας και να βγούμε από την μακροχρόνια κρίση που μαστίζει την χώρα μας αξιοποιώντας τις ίδιες αρετές. Τον αδούλωτο χαρακτήρα μας, την μόρφωση, την γνώση και την δημιουργικότητά μας.

 

Εκ του Συλλόγου

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search