Τηλ.: +30 2610 273 257, 2610 223 740
Fax:  +30 2610 223 740
Email: eesp@otenet.gr

Πλατεία Γεωργίου Α' 25
Πάτρα, 26221, Ελλάδα
    

Ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις & κυριακάτικη αργία

Πάτρα,  27/4/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις & κυριακάτικη αργία

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με τον Ν. 4177/2013 του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, καθορίστηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις  (1-10 Νοεμβρίου και 1-10 Μαΐου) και σκοπίμως περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό οι 2 πρώτες Κυριακές των 10ημέρων, ώστε να προχωρήσει η τότε κυβέρνηση σε πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, όπως μετά από 6 μήνες έγινε για 3 περιοχές της χώρας. Η απόφαση όμως της ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας  με την υπ’ αριθ. 100/2017 απόφαση της, απέρριψε ως αντισυνταγματική τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (επισυνάπτεται).

Με τον Ν. 4446/2016, η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις μετά από διαβούλευση των φορέων – Εμπορικών Συλλόγων με τον Αντιπεριφερειάρχη, να αλλάξουν  ημερομηνίες. Όπως είναι γνωστό, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλεξόπουλος με προσχηματικό διάλογο και σε αγαστή συνεργασία  με τον ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα, mall), το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας, αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, να παραμείνουν οι εκπτώσεις στις παραπάνω ημερομηνίες, όπως δηλαδή τα πολυκαταστήματα από την αρχή του απαίτησαν… και μάλιστα για ένα δεκαπενθήμερο… Έτσι δημιούργησε ένα «αλαλούμ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κατόπιν αυτών, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην Αχαΐα θα διαρκέσουν  από την  Τρίτη 2 Μαΐου έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου, την δε Κυριακή 7 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά προαιρετικά, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1, άρθρο 23, Ν.2224/1994).

Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται αναμόχλευση της συζήτησης για την απελευθέρωση των 52 Κυριακών, για να σταματήσει κάθε συζήτηση, είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ. Το ΣτΕ έχει λύσει το πρόβλημα και αγωνιζόμαστε για τις 3 Κυριακές (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων) και   για τη συνταγματική κατοχύρωση των υπόλοιπων Κυριακών γιατί οι καλοθελητές της απελευθέρωσης όλων των Κυριακών, παραμονεύουν. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα, ανεργία, ύφεση, οξύτερη κρίση και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μονοπώλια που θα επικρατήσουν.  

Είμαστε εδώ «ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ»  για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.

Οδηγίες προς τους συναδέλφους για τη διενέργεια των εκπτώσεων:

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Εκ του Συλλόγου

*Επισυνάπτεται απόσπασμα της απόφασης του ΣΤΕ

© 2016 Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών - ΕΕΣΠ. All Rights Reserved. Designed By Dynacomp S.A.

Search